Közélet

A Pravda a magyarproblémáról

A Pravda a magyarproblémáról

2010. március 26., péntek
A Pravda a magyarproblémáról

A Pravda című szlovák napilap március 25-i számában a magyarproblémáról ír. A lap szerint a szlovákiai parlamenti választások meghatározó elemévé válik majd a magyarkérdés - olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A szlovák napilap úgy látja, hogy Magyarországon ijesztő méreteket öltött a nacionalizmus, és a magyarországi választások után a szlovákiai kampány részévé válik majd a magyarprobléma. A cikk írója,

Dag Daniš

úgy látja, hogy a két nacionalista magyar párt, a Fidesz és a szélsőséges Jobbik fölényes győzelme veszélyezteti majd a Közép-Európa államainak, de még az EU-nak is a biztonságát. A Pravda napilap cikkírója szerint a nacionalista törekvések Magyarországon már olyan méretet öltöttek, hogy azokból nemzeti mozgalmak fejlődtek ki, amelyek nyíltan beszélnek Trianon revíziójától.

Orbán Viktor

pedig kulturáltabb formában, de szintén a határon túli magyarság újraegyesítéséről beszél. Daniš problémának nevezte azt is, hogy a Fidesz győzelme után valószínűleg megadják majd a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárságot, amely idővel kibővülhet olyan téren is, hogy választók és választhatóak lesznek a szomszédos államokban élő magyarok. Végezetül az írás szerzője annak a véleményének ad hangot, hogy a szlovákiai kisebbségi pártok nagyon rugalmasan mozgósítják erőiket, míg a magukat nemzeti jelzővel illető szlovák pártok csak nevükben hazafiak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.