Gasztro

Penyigei szilvalekváros fánk

Penyigei szilvalekváros fánk

2010. február 1., hétfő
Penyigei szilvalekváros fánk
Farsangi idényre mi mást ajánlhatnánk, mint egy jó kis szilvalekváros fánkot.
Hozzávalók: – 1,5 kg finom liszt, – 5 dkg margarin, – 5 dkg élesztő, – 10 dkg kristálycukor, – csipet só, – 1 db tojássárgája, – 5 dl tej, – 3 dl víz, – 1/2 kg szilvalekvár, – igény szerint étolaj.
Elkészítés: A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységűre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és hólyagos. A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva megkelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, majd szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást készítünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük. Miután kihűlt, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Javaslat: A fánk töltelékeként szilvalekvár híján természetesen felhasználhatunk más ízeket is, például eper- vagy kajszilekvárt. Ha nincs a kamrapolcon lekvárunk, reszelt cukros-fahéjas almát vagy magozott meggyszemeket is tehetünk a belsejébe. Édesszájúak csokoládékrémmel, vaníliapudinggal vagy gesztenyekrémmel is tölthetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.