/

Penyigei szilvalekváros fánk

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Farsangi idényre mi mást ajánlhatnánk, mint egy jó kis szilvalekváros fánkot.











Hozzávalók:

– 1,5 kg finom liszt,
– 5 dkg margarin,
– 5 dkg élesztő,
– 10 dkg kristálycukor,
– csipet só,
– 1 db tojássárgája,
– 5 dl tej,
– 3 dl víz,
– 1/2 kg szilvalekvár,
– igény szerint étolaj.

Elkészítés: A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységűre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és hólyagos.
A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva megkelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, majd szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást készítünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük. Miután kihűlt, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Javaslat: A fánk töltelékeként szilvalekvár híján természetesen felhasználhatunk más ízeket is, például eper- vagy
kajszilekvárt. Ha nincs a kamrapolcon lekvárunk, reszelt cukros-fahéjas almát vagy magozott meggyszemeket is tehetünk a belsejébe. Édesszájúak csokoládékrémmel, vaníliapudinggal vagy gesztenyekrémmel is tölthetik.

Előző sztori

Kedd: A művészet dicsérete

Következő sztori

A Mádi-ügy rejtelmei