Gazdaság

Módosul a vadászati törvény végrehajtási rendelete

Módosul a vadászati törvény végrehajtási rendelete

2010. február 7., vasárnap
Módosul a vadászati törvény végrehajtási rendelete

Több ponton módosul a vadászati törvény végrehajtási rendelete, így például szabályozásra kerül, hogy a szárnyasokból naponta hány darabot lehet lőni - a február 17-től hatályos módosítás a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az 1996-ban hozott vadászati törvényhez 2004-ben adott ki végrehajtási rendeletet a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Ebben szerepelt az, hogy a földtörvény megszületése előtt zártkertként nyilvántartott külterületi ingatlanok nem tartozhatnak vadászterületbe. Egy kivételt azonban engedett a rendelet: a földtulajdonos és a vadászatra jogosult együtt kérhette a vadászterülethez csatolást a vadászati hatóságtól, de csak akkor, ha a zártkert vadgazdálkodásra alkalmas, és a zártkertben biztonságos a vadászat. A mostani módosítás egyedül a tulajdonos jogává teszi a vadászterületté nyilvánítási kérelem beadását. A módosítás definiálja a vaddisznó súly szerinti megnevezését. Így vaddisznó malacnak minősül a szaporulat 20 kg, süldőnek pedig 50 kg zsigerelt testtömegig. Vaddisznó kocának számít az 50 kg zsigerelt súlyt elérő vagy meghaladó súlyú nőivarú vaddisznó. Szintén új szabály írja elő a vetési lúd és a nagylilik vadászati idényét Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Tiszántúli területén. Az idény itt december 1-jén kezdődik és január 31-ig tart. Vetési lúdból és nagylilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb 4 darab ejthető el. Területi megkötés nélkül természetes tőkés-, csörgő-, és kercerécéből, szárcsából naponta, személyenként összesen legfeljebb 8 darab ejthető el. Tenyésztett tőkésréce tilalmi időben is napi terítékkorlátozás nélkül lőhető. A rendelet módosítja a hivatásos vadász lődíját is. A lődíj akkor jár, ha az illető szolgálati feladata teljesítése közben ejt el, illetve fog el vadat. Eddig a borzért és a nyestért 10 lőszer járt a hivatásos vadásznak. A módosítással az előbbiek mellett az aranysakálért, a nyestkutyáért és a mosómedvéért is jár lődíj, de nem 10, hanem 15 darab sörétes lőszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.