Bulvár

Az ügyek jelentős részét három hónapon belül lezárta a Szegedi Ítélőtábla

Az ügyek jelentős részét három hónapon belül lezárta a Szegedi Ítélőtábla

2010. február 26., péntek
Az ügyek jelentős részét három hónapon belül lezárta a Szegedi Ítélőtábla

Az ügyek jelentős részét három hónapon belül lezárta tavaly a Szegedi Ítélőtábla - közölte Heidrich Gábor, az ítélőtábla elnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Több mint 370 év szabadságvesztést és csaknem 2 év közmunkát szabott ki a Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiuma 2009-ben, a megtárgyalt mintegy 450 ügy csaknem 90 százalékát három hónapon belül lezárták, a többit hat hónapon belül. A polgári kollégium csaknem 1400 ügyet vitt végig, ezek 84 százalékát három hónapon belül lezárta. Három és hat hónap között 206 ügy zárult, míg egy éven belül valamivel több, mint egy tucat. Egy éven túli befejezés nem volt.

Heidrich Gábor

a táblabíróságon rendezett összbírói értekezlet után elmondta: a büntetőügyek csaknem fele 2009-ben is az élet vagy a testi épség ellen irányuló bűncselekmény miatt indult. A jogerősen elítélt 112 vádlottból 13 volt nő. Mindössze négy alkalommal nyújtottak be panaszt az ítélőtábla működésével kapcsolatban. Ebből egy beadvány az ítélet érdemi részét vitatta, ennek alapján nem minősül panasznak. Egy másik egy korábban fel sem merült tolmácsdíjat vitatott, a következőben szószerinti jegyzőkönyvet kértek, míg a harmadik, egy a megyei bíróság ellen benyújtott elfogultságot kifogásolt. Az elnök elmondta: nem csak a lezárt ügyek, de a gazdálkodás tekintetében is jól működtek. A táblabíróság tavaly 556,7 millió forintból gazdálkodott, a többi bírósághoz hasonlóan azonban a költségvetés idén mintegy 18 millió forinttal csökkent. Az összbírói értekezleten részt vett

Baka András

, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki elmondta: nem előrevetítve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács értékelését, de véleménye szerint, a Szegedi Ítélőtábla munkája jó, mind a büntető, mind a polgári kollégiumban megnyugtató és időszerű ítélkezés folyik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.