Ajándékba bizsu, testékszer és társaik

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Ünnepi alkalmak előtt mindig megtalálnak a fiúismerősök. Felteszik a kedvenc kérdésem, akár lehetne Vágó-féle műsor sokat érő talánya: „mit vegyek a barátnőmnek?” Ilyenkor mit is szoktam válaszolni?

„Lássuk csak, többnyire nem ismerem a lányt, de ha magamból indulok ki, ékszert.” Persze ilyenkor nem a több százezret érő gyémántgyűrűt és társait ajánlom, hanem a jól bevált bizsut.
Nem sok olyan lányt ismerek, aki ne nézne be áhítozva a bizsubolt kirakatába, vagy ne próbálgatna alkalomadtán még a legkihívóbb darabok közül is. Még ha az nem is az ő stílusa, de egy próbát megér. Árfekvéséből kiindulva pedig szinte naponta váltogathatjuk azokat. Akiknek családjában van kreatív ember, ők pedig akár meg is fűzhetik gyöngyből. A kézzel készített dolgok mindig nagyobb sikert aratnak – legalábbis nálam.

no images were found

De vannak olyanok, akik szeretik a „maradandóbb” ékszert, amitől akár nem is kell megválniuk nap, mint nap. Pontosan a testékszerre gondolok. Ez nem egy modern kori találmány, több ősi kultúrában is jelen volt. Az első díszek növényi és állati nyersanyagokból, majd sárgarézből és nemesfémből készültek. Kezdetekben a természetes alapanyagokból készült csiga, kagyló megmunkálásra került, véséssel és karcolással váltak mutatósabbakká. Mára már orvosi fémből készülnek ezek. Célszerű, hogy minél jobban belesimuljon a testbe, és így megelőzze az esetleges sérülést. Viselése különböző okokból történhet: vallási, kulturális vagy divat miatt. Korábban rangjelölő, egy bizonyos helyen betöltött szerep vagy egy közösséghez való tartozást fejezett ki. Egyre nagyobb teret hódít a bőr alatti, mintát adó piercing is. Legelterjedtebb az orr-, szemöldök-, nyelv-, száj-, szépségpöttypiercing.
Ezek mellett közkedvelt még a fogékszer, ami egyben nagyon mutatós is. Ez sem új keletű, már a régi egyiptomi sírokban is találtak drágakőbe foglalt fogakat: valaki ezzel szerette volna felékesíteni fogsorát. Ez a találmány a hiedelmekkel ellentétben nem mérgező, emellett odafigyelnek a gyártók a viselhetőségre és a tartósságra is. Viszont ennek egy kikötése van: csak orvos teheti fel, mégpedig egy ragasztásos rögzítés útján. A folyamat összesen tizenöt-húsz percig tart, de akár hónapokig és esetleg évekig is elvarázsolhatjuk az embereket mosolyunkkal. Ennek költsége változó lehet, területtől és fogorvostól függően. Előnye: problémamentesen és nyomtalanul eltávolítható, a fog pedig magától regenerálódik. Arról nem is beszélve, hogy az új trend jól tisztított fogakat eredményez, mert így őrizhető meg hosszú távon a kő.
fogekszerA fiúk bármit is szánjanak barátnőjüknek, legyen az a párszáz forintos bizsutól a fogékszerig, biztosan örömet okoznak neki, ha azt nem kényszerből, hanem szeretetből veszik. Abban pedig biztos vagyok, hogy ennél nem is kívánhatnának többet maguknak a lányok…

Előző sztori

Csík Zenekar és táncház az Ifjúsági Házban

Következő sztori

Csütörtök: Woodstock a kertemben