Szellemi hungarikumokkal is dicsekedhet a szegedi kistérség + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A „Helyi értékek, hungarikumok Csongrád megyében” című sorozat legnagyobb volumenű, a szegedi kistérséget bemutató rendezvényét nyitották meg kedden a Megyeháza aulájában. A szegedi kistérség legnagyobb kincseit, helyi hungarikumait felvonultató rendezvény csütörtökig látható.

Szegedi papucs, Pick-szalámi, algyői gyevi halászháló, tápai gyékénytárgyak, kübekházi Operettfalu, sándorfalvi citera és csőrege és még sorolhatnánk – nem volt hiány a helyi specialitásokból, melyek igazi vásári hangulatot varázsoltak a Megyeházára.
Deszkről origami-figurákat, Domaszékről mézet, Szatymazról barackpálinkát kínáltak, de a zsombói mézeskalácsot is megkóstolhatták a megnyitóra látogatók. Nem maradt ki a sorból Tápé, Kübekháza, Röszke, Szőreg és Tiszasziget sem.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy Magyarországon divatba jöjjenek a hungarikumok, igazi hangsúlyt kapjanak a helyi értékek.
2008-ban az Országgyűlés határozatot fogadott el, mely szerint a magyar nép büszke lehet azokra az értékekre, amelyeket a történelme során felhalmozott. Most Csongrád megyében folyik ezeknek az értékeknek a számbavétele – mondta el portálunknak Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.
„Összehasonlítva más kistérségekkel a szellemi hungarikumoknak nálunk nagyobb a jelentősége, és itt nemcsak a Szegedi Tudományegyetemre, hanem általában az innováció lehetőségére lehet gondolni” – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette: Szeged egyúttal kulturális és vallási központ is. „Mi tehát a hungarikumokat tágan értelmezzük: ide soroljuk a települési önkormányzatok hatókörében fellelhető magyar sajátosságokat, egy mesemondót, a különböző találmányokat, de például egy zsombói vállalkozót is, aki speciális babaápolási készletet fejlesztett ki.” Zakar Péter azt is elmondta: reményeik szerint hamarosan törvény fogja biztosítani a hungarikumok védelmét, amely megfelelő anyagi támogatást is biztosít majd azoknak, akik sajátosan magyar vonatkozású termékeket állítanak elő.

no images were found

A bemutató standok között a Szegedikum Nonprofit Kft.-től Szilágyi Árpád ügyvezető elmondta, örömmel vesznek részt ezen a rendezvényen. A 2008-as rendelethez szorosan csatlakozik egy „Hagyományok, ízek, régiók” gyűjtemény, amely 300 hungarikumot sorol fel. Ezt a listát alaposan tanulmányozva feltűnik, hogy a Dél-Alföld a hungarikumok csaknem egyharmadát tudhatja magáénak – tudtuk meg Szilágyi Árpádtól. Kiemelte: a jelen rendezvény a szegedi paprika, a szikvíz, a szegedi papucs köré csoportosul.
„A gyékény egy vízinövény, abból készülnek ezek a tárgyak” – mutatta Márta Istvánné tápéi gyékényportékáit. Mint elmondta, tíz éve alakult meg a gyékényes műhely, a szatyorszövés és a gyékényszőnyeg-készítés mellett próbálják továbbfejleszteni a gyékényes mesterséget gyékényjátékok és más tárgyak készítésével is. „Van igény rá, úgy a szövött hagyományos dolgokra, mint az újabbakra. Általában ünnepek alkalmával bemutatót is tartunk, a gyerekek nagyon szeretik a gyékényből készült karácsonyfadíszeket, vagy a húsvétra készített kis tárgyakat.”
A nem mindennapi tárlat megtekintésére január 20-án és 21-én 14-16 óra között van még lehetőség.

Hallgassa meg a Rádió Plusz Zakar Péter alelnökkel készített hanganyagát!

no images were found

Előző sztori

Csak magának utal a mindszenti MSZP-s polgármester

Default thumbnail
Következő sztori

Össze-vissza trikolor

Legutóbbi hasonló cikkek