Gazdaság

Megjött a többlet a klinikának, mégis marad a spórolás

Megjött a többlet a klinikának, mégis marad a spórolás

2010. január 7., csütörtök
Megjött a többlet a klinikának, mégis marad a spórolás
Átutalták a tavaly október havi teljesítmény után járó összeget, valamint 238 millió forintot többletteljesítés címén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak, akárcsak hazánk többi intézményének. Resch József gazdasági igazgató elmondta, hogy a most megkapott összeg semmilyen többletkiadást nem tesz lehetővé.

„Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a Magyar Államkincstár (MÁK) január 4-i értéknappal teljesítette az utalást valamennyi fekvő- és járóbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltató, illetve számlavezető bankja számára” – olvasható az

Egészségügyi Minisztérium honlapján

. Az országos szinten 6 milliárd forintos többletforrás ellenére – melynek

intézményenkénti elosztását ITT olvashatják

– továbbra is érvényben maradnak a korábban meghozott takarékossági intézkedések az SZTE klinikai központjában.

Mint portálunk is beszámolt róla,

tavaly novemberben a rektori tanács, majd a szenátus is elfogadott egy 300 pontból álló intézkedési tervet, melynek legfőbb célja a takarékosság. A konszolidációs elképzelésekhez tartozott az is többek között, hogy az év utolsó két hónapjában 1-1 héten tervezhető műtéteket halasztottak el.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gazdasági igazgatója

Resch József (képünkön)

portálunknak elmondta, hogy az OEP még 2009. december 18-án írásban küldött tájékoztatást a január eleji kifizetésekről, továbbá arról, hogy e hónap közepén utalják a tavaly november havi teljesítményük után járó finanszírozást. „A most átutalt 238 forint semmilyen többletkiadást nem tesz lehetővé, az időközben felgyülemlett szállítói állomány rendezését segíti. Továbbra is hatalmas feszültségek vannak a finanszírozás területén, hiszen több milliárd forint hiányzik a rendszerből” – hangsúlyozta Resch József. A tavaly elfogadott takarékossági intézkedéscsomag bővítését, változtatását nem tervezik a klinikai központban, hiszen – mint a gazdasági igazgató elmondta – „ez olyan széles körű, minden területet felölelő intézkedéseket rejt magában, melyeket tovább fokozni nem lehet.” Erre az esztendőre stratégiai elképzeléseket készítettek, melyeket az év közbeni változások függvényében fognak felülvizsgálni szükség esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.