Írjon nekünk

Egészség

Egészségvédő élelmiszerek Szegedről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Az Alzheimer-kór és az azzal rokon betegségekhez vezető molekuláris elváltozások megakadályozására alkalmas funkcionális élelmiszerek gyártása indul el szegedi kutatók fejlesztése nyomán.

Az elmúlt években vitathatatlanná vált, hogy a fogyasztók nagy tömegei számára a gyógyszerek helyett a tudományosan igazolt hatású egészségvédő élelmiszerek jobban szolgálnák az élethossz és az életminőség javítását – mondta Letoha Tamás (képünkön balra) orvos-kutató, a Pharmacoidea Kft. egyik vezetője a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón.
Szegedi kutatók Oláh Zoltán (képünkön jobbra) vezetésével kétmillió molekula közül válogatták ki azokat a növényi eredetű, élelmiszerekben szabadon felhasználható vegyületeket, amelyek tudományosan igazolható módon képesek bizonyos fehérjeaggregációs betegségek célmolekuláira hatni. A kiválasztott hatóanyagokról a labortól a betegágyig tartó vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy képesek megakadályozni a szervezetben azoknak a kóros fehérjeplakkoknak a képződését, amelyek összefüggésben vannak olyan betegségek kialakulásával, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, illetve az időskori vakság.
Ezekből a vegyületekből állítottak elő egy olyan poresszenciát, amely lényegében bármilyen élelmiszer alapanyagába belekeverhető. Ezek az élelmiszerek az evés élvezeti értékének megtartása mellett juttatják be a szervezetbe a növényi hatóanyagokat, “széles néprétegek számára biztosítva a szellemi és testi frissesség kortalan megőrzését”.
A tervek szerint az idén tavasztól forgalmazott funkcionális élelmiszerek előállításában nemzetközileg elismert magyar vállalatok – a Pick, a Sole-Mizo, a Hungerit, a Nebar, az Univer, a Cerbona és a P&P Pékáru – szegődtek a kutatók partneréül.
Jelenleg a termékek kísérleti gyártása folyik, amelynek során azt ellenőrzik, hogy a kész élelmiszerekben is megfelelő koncentrátumban van-e jelen a hatóanyag. A kutatás következő fázisa a MentalFitol névre elkeresztelt termékcsalád hatékonyságának vizsgálata lesz: a munka kezdetén, majd fél évvel később is megvizsgálják a funkcionális élelmiszereket fogyasztó populáció kognitív képességeit – mondta el Letoha Tamás.

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Egészség

Korszerű biobankot alakítanak ki Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE csatlakozik az európai biobankokat összefogó kutatási hálózathoz.

Tovább olvasom

Egészség

Egyedülálló műtétet hajtanak végre a szegedi klinikán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy Parkinson-kóros betegen.

Tovább olvasom

Aktuál