/

A belvízzel borított terület 50-60 százaléka szántó

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban belvízzel borított mintegy 100 ezer hektáros terület 50-60 százaléka szántó – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára az MTI-nek szerdán.

A belvízi elöntés árt a már kikelt vetéseknek, károsítja a talaj szerkezetét, és hátráltathatja a később kezdődő tavaszi talajmunkákat is – mutatott rá a szakember.
Tóth István szerint a mostani belvíz országosan még nem okoz jelentősebb gondot a mezőgazdaságban, lokálisan azonban már súlyos a helyzet egyes régiókban, főként Békés, Csongrád, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nagyarányú a belvízi elöntés elsősorban a Tisza, a Berettyó és a Körösök mentén fordul elő.
A MOSZ titkára hangsúlyozta: a gazdálkodóknak csak akkor van esélyük a védekezésre saját területükön, ha vízügyi szervezetek visszaemelik a vizet a természetes vizekbe. Elismerte ugyanakkor, hogy ez nehézségekbe ütközhet a folyók magas vízszintje miatt.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetleges károk jelentősen csökkenthetők, ha a gazdálkodók kitisztítják, illetve tisztán tartják a vízelvezető árkokat.
A keletkezett károk mértékét csak később, a víz levonultával lehet pontosan meghatározni – tette hozzá.
Tóth István szerint tartani kell attól, hogy kedvezőtlen időjárás – intenzív csapadék és egy esetleges gyors olvadás – esetén akár megduplázódik a belvizes területek jelenlegi nagysága.

Előző sztori

Csütörtök: Idéző-jel a Somogyiban

Következő sztori

Magyar Anna: Kozma József szánalmas módon terel