/

2010: családokat sújtó áremelkedések

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az új évben is számos olyan termék és szolgáltatás ára nő, amelyet minden család megérez. Az InfoRádió összeállításából kiderül, hogy magasabbak lesznek az energiaárak, drágábban autózhatunk, és a közösségi közlekedés árai is emelkednek. Néhány területen azonban kevesebbet kell fizetnünk.

A földgáz ára átlagosan 4 százalékkal emelkedik, a változás azonban eltérően érinti az egyes fogyasztói csoportokat. A drágulás leginkább a 20 köbméter per óránál kevesebbet fogyasztókat sújtja: nekik átlagosan 5,7 százalékkal kell többet fizetniük.

Januártól drágábban autózhatunk. Mint korábban már beszámoltunk róla, a jövedéki adó emelkedése következtében a benzinért literenként 14 forinttal, a gázolajért pedig 9 forinttal kell többet fizetni. A benzin adótartalma így már 60 százalékosra, a gázolajé 55 százalékosra emelkedik. Szintén az autósokat sújtja az autópálya matrica drágulása: februártól átlagosan 8,6 százalékkal nő az ára.

Mielőtt azonban letennénk az autót, érdemes megnézni a közösségi közlekedés költségeit is. Február elsejétől infláció felett emelik a MÁV és a volán jegyárakat, így a bérletek átlagosan 10 százalékkal, a jegyek pedig 15 százalékkal lesznek drágábbak.

Néhány területen azonban csökkennek az árak. Jó hír, hogy kevesebb lesz a távhő díja, az ezt terhelő áfa ugyanis 18-ról 5 százalékra mérséklődik.

Kevesebb lesz az ingatlanok után fizetendő illeték mértéke is: míg 4 millió forint alatt továbbra is marad a 2 százalék, addig 4 millió forint felett 6-ról 4 százalékra csökken.

További részletek az InfoRádió honlapján.

Default thumbnail
Előző sztori

Felerősödött a benzinturizmus Ukrajnában

Default thumbnail
Következő sztori

Megszűnt a torlódás Röszkénél

Legutóbbi hasonló cikkek