/

Téli mézes hetek

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A méz nem csak édes, hanem illatos és aromás, így a vele készített ételek sajátosan omlósak, ízesek és illatosak. Gondoljunk csak így karácsony környékén a mézeskalácsra! Ám ne higgyük, hogy csupán sütemények, édességek ízesítésére jó a méz! Főtt- és sült húsok, húsos ételek, mártások, szószok, italok mind-mind készülhetnek mézzel, mint ahogy eheti receptválogatásunk is igazolja.

A méz igazi energiabomba. A világ legmagasabb pontja, a Mount Everest első meghódítója, Sir Hillary is vitt egy üveg mézet a hátizsákjában. Megfelelően adagolva hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez és immunrendszerünk támogatásához, ami elengedhetetlenül fontos még influenzamentes időszakban is. Persze nem csak önmagában kanalazva, vagy vajas kenyérre kenve fogyaszthatjuk a mézet, hanem ételek ízesítésére is.

Mézes-almás csirkecombok

Hozzávalók:

– 4-4 db csirke-alsócomb és -felsőcomb
– 1 fej vöröshagyma
– 2 ek. olaj
– 4-5 db sárga héjú alma
– 1,5 dl csirkehúsleves (kockából)
– 1 tk currypor
– 1 ek. kristálycukor
– 1 ek. vaj
– 2 ek. méz
– 5 dkg mazsola
– 5 dkg pirított mandula
– só
– őrölt bors

Elkészítés:

no images were found

A konyhakész csirkecombokat dörzsöljük be sóval és borssal. Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát. A felhevített olajon hirtelen pirítsuk meg a combokat, majd tegyük melléjük a hagymát, és pároljuk üvegesre. Rakjuk át tűzálló edénybe, öntsük rá a csirkehúslét, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt pároljuk puhára a húst. Amennyiben szükséges, sütés közben önthetünk hozzá még egy kevés meleg vizet. Az almákat vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházukat, majd szórjuk meg a curryvel. Karamellizáljuk a vajon a cukrot, adjunk hozzá kis vizet, és pároljuk meg benne az almát. Keverjük hozzá a mézet, a mazsolát és a mandulát. Forraljuk fel, és tálaljuk a csirkecombokkal. Sült burgonyát vagy kukoricás rizst adjunk mellé.

Paradicsomos-mézes mártás sült húsokhoz

Hozzávalók:

– 1 dl paradicsomlé
– 0,5 dl méz
– 0,5 dl borecet
– késhegynyi csípős paprika
– 2 gerezd fokhagyma
– só
– őrölt bors

Elkészítés:

no images were found

A paradicsomlevet, a mézet és a borecetet kisebb lábasba öntjük. Sózzuk, borsozzuk, csípős paprikával ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Takaréklángon tíz percig forraljuk, közben gyakran kevergetjük. A mártást hideg vízben elkevert burgonyakeményítővel sűríthetjük, ha túl hígnak találjuk. Sült húsok kiváló kísérője, de spagettiszószként is kínálhatjuk.

Mézes burgonyafelfújt

Hozzávalók:

– 40 dkg burgonya
– 2 evőkanál méz
– 8 dkg vaj
– 1 dl narancslé
– 2 tojás
– só

Elkészítés:

no images were found

A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojások sárgáját és a vajat, majd simára keverjük. Beletesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és az előkészített kis szuflé-formákba kanalazzuk. (Ha nincs sütőformánk, evőkanállal szaggassunk kis halmokat a kikent tepsibe.) A sütőt 240 fokra hevítjük, és belehelyezzük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.


Mézes madártej

Hozzávalók:

– 6 tojás
– 10 dkg cukor
– 1 liter tej
– 10 dkg méz
– kevés rum
– fél vaníliarúd
– 1 kiskanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:

no images were found

A tejet a fél vaníliarúddal felfőzzük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Miután a tej felfőtt, a tüzet takarékra állítjuk, és amikor a fövése megáll, evőkanállal beleszaggatjuk a tojáshabot. Mindkét oldalán 1-2 percet főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük. A tojássárgákat kikavarjuk a mézzel, és a pudingporral, majd rászűrjük a tejet. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Üvegtálkákba adagoljuk, tetejükre tesszük a tojáshabot.

Téli erőital

Hozzávalók:

– 2 gerezd fokhagyma
– 1 kis lilahagyma
– 1 narancs
– 1 citrom
– 3 kiskanál méz

Elkészítés:

no images were found

A gyümölcsöket meghámozzuk, ereiket kiszedjük, majd egy gyümölcscentrifuga segítségével levüket kipréseljük. Áteresztjük a gépen a héjától megtisztított fokhagymát és az apróra vágott lilahagymát is, majd az egészet jól összekeverjük a mézzel, és azonnal fogyaszthatjuk.

Előző sztori

Szabadon hazatérhetnek külföldről a vajdasági katonakötelesek

Következő sztori

Karitász: átértékelődött hétköznapok