Gasztro

Téli mézes hetek

Téli mézes hetek

2009. december 17., csütörtök
Téli mézes hetek
A méz nem csak édes, hanem illatos és aromás, így a vele készített ételek sajátosan omlósak, ízesek és illatosak. Gondoljunk csak így karácsony környékén a mézeskalácsra! Ám ne higgyük, hogy csupán sütemények, édességek ízesítésére jó a méz! Főtt- és sült húsok, húsos ételek, mártások, szószok, italok mind-mind készülhetnek mézzel, mint ahogy eheti receptválogatásunk is igazolja. A méz igazi energiabomba. A világ legmagasabb pontja, a Mount Everest első meghódítója, Sir Hillary is vitt egy üveg mézet a hátizsákjában. Megfelelően adagolva hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez és immunrendszerünk támogatásához, ami elengedhetetlenül fontos még influenzamentes időszakban is. Persze nem csak önmagában kanalazva, vagy vajas kenyérre kenve fogyaszthatjuk a mézet, hanem ételek ízesítésére is.

Mézes-almás csirkecombok

Hozzávalók:

- 4-4 db csirke-alsócomb és -felsőcomb - 1 fej vöröshagyma - 2 ek. olaj - 4-5 db sárga héjú alma - 1,5 dl csirkehúsleves (kockából) - 1 tk currypor - 1 ek. kristálycukor - 1 ek. vaj - 2 ek. méz - 5 dkg mazsola - 5 dkg pirított mandula - só - őrölt bors

Elkészítés:A konyhakész csirkecombokat dörzsöljük be sóval és borssal. Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát. A felhevített olajon hirtelen pirítsuk meg a combokat, majd tegyük melléjük a hagymát, és pároljuk üvegesre. Rakjuk át tűzálló edénybe, öntsük rá a csirkehúslét, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt pároljuk puhára a húst. Amennyiben szükséges, sütés közben önthetünk hozzá még egy kevés meleg vizet. Az almákat vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházukat, majd szórjuk meg a curryvel. Karamellizáljuk a vajon a cukrot, adjunk hozzá kis vizet, és pároljuk meg benne az almát. Keverjük hozzá a mézet, a mazsolát és a mandulát. Forraljuk fel, és tálaljuk a csirkecombokkal. Sült burgonyát vagy kukoricás rizst adjunk mellé.

Paradicsomos-mézes mártás sült húsokhoz

Hozzávalók:

- 1 dl paradicsomlé - 0,5 dl méz - 0,5 dl borecet - késhegynyi csípős paprika - 2 gerezd fokhagyma - só - őrölt bors

Elkészítés:A paradicsomlevet, a mézet és a borecetet kisebb lábasba öntjük. Sózzuk, borsozzuk, csípős paprikával ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Takaréklángon tíz percig forraljuk, közben gyakran kevergetjük. A mártást hideg vízben elkevert burgonyakeményítővel sűríthetjük, ha túl hígnak találjuk. Sült húsok kiváló kísérője, de spagettiszószként is kínálhatjuk.

Mézes burgonyafelfújt

Hozzávalók:

- 40 dkg burgonya - 2 evőkanál méz - 8 dkg vaj - 1 dl narancslé - 2 tojás - só

Elkészítés:A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojások sárgáját és a vajat, majd simára keverjük. Beletesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és az előkészített kis szuflé-formákba kanalazzuk. (Ha nincs sütőformánk, evőkanállal szaggassunk kis halmokat a kikent tepsibe.) A sütőt 240 fokra hevítjük, és belehelyezzük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Mézes madártej

Hozzávalók:

- 6 tojás - 10 dkg cukor - 1 liter tej - 10 dkg méz - kevés rum - fél vaníliarúd - 1 kiskanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:A tejet a fél vaníliarúddal felfőzzük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Miután a tej felfőtt, a tüzet takarékra állítjuk, és amikor a fövése megáll, evőkanállal beleszaggatjuk a tojáshabot. Mindkét oldalán 1-2 percet főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük. A tojássárgákat kikavarjuk a mézzel, és a pudingporral, majd rászűrjük a tejet. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Üvegtálkákba adagoljuk, tetejükre tesszük a tojáshabot.

Téli erőital

Hozzávalók:

- 2 gerezd fokhagyma - 1 kis lilahagyma - 1 narancs - 1 citrom - 3 kiskanál méz

Elkészítés:A gyümölcsöket meghámozzuk, ereiket kiszedjük, majd egy gyümölcscentrifuga segítségével levüket kipréseljük. Áteresztjük a gépen a héjától megtisztított fokhagymát és az apróra vágott lilahagymát is, majd az egészet jól összekeverjük a mézzel, és azonnal fogyaszthatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.