Országos kampány az abortuszok visszaszorítása érdekében

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani kisbabáját

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) október elejétől országos kampányt indított, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, a fogamzásgátlás lehetséges módszereire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a szeretkezés előkészületlenül, váratlanul történik, vagy a fogamzásgátlásban valamiféle hiba-baleset csúszik.

Magyarországon 2000-ben 59 249 terhesség-megszakítás történt: az ezt követő években csökkent ez a szám, például 2006-ban 46 324 megszakításra került sor, majd 2008-ban 44 089 abortuszt végeztek. A KSH legfrissebb statisztikai adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29 illetve a 30-34 éves korosztályban figyelhető meg. A terhesség-megszakítások száma gyorsabban csökken, mint a születéseké. Az élveszületésekhez viszonyított arányszám a 25-34 éves korosztályban a legalacsonyabb, ahol a abortuszok száma az élveszületésekének harmadát sem éri el. A csökkenés mértéke az idősebb korosztályokban kifejezettebb, még a fiatalok esetében bizonytalanabb. 2008-ban száz élveszületésre az előző évivel lényegében azonos számú: 45 művi vetélés jutott. Magyarországon 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, úgy hogy nem szeretné megtartani kisbabáját.

no images were found

Az MCSNTT elnökének véleménye szerint a tizenévesek estében a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással, szexuális neveléssel. A magyar tiniknek sajnálatos módon hiányosak az információik a fogamzásgátlás lehetősségeit tekintve. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése tabu témának számít, másrészt a fiatalok azt gondolják ők mindent tudnak a nagybetűs életről. Ma már az oktatási intézményekben sem fektetnek kellő hangsúlyt a szexuális felvilágosításra.

Minden tininek joga van ismerni a testét, joga van betekintést nyernie a szexuális élet rejtelmeibe, és nem utolsó sorban egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson. Meg kell őket óvni a terhesség-megszakítás „gyötrelmeitől”, ugyan akkor fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy ha hiba csúszik a védekezésbe, akkor nem kell pánikba esni, hiszen erre is van megoldás, ami nem más, mint maga a sürgősségi fogamzásgátlás, amely sok keserves tapasztalattól mentheti meg a fiatalokat. Európa számos országában a tablettát a „bajbajutottak” a patikában recept nélkül is megvehetik, míg hazánkban erre nincs lehetőség. Bártfai professzor a Társaság elnöke ezzel kapcsolatosan megjegyezte: Európa sok országában részben, vagy egészben finanszírozza az egészségbiztosító a sürgősségi tablettákat. Köztudott, hogy a terhesség-megszakítás egészség károsodást, akár meddőséget okozhat, amely egy egész életre kihathat – tette hozzá. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal magasabb a spontán vetélések és a koraszülések aránya. A fogamzásgátlással kapcsolatban, mint a professzor mondta nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre,ugyanis a hormonális védekezésről számos tévhit él a köztudatban.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, ugyanakkor tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogyha megtörténik a „baj” , ha a szeretkezés előkészületlenül, váratlanul történik, vagy a fogamzásgátlásban valamiféle hiba-baleset csúszik van megoldás, van esély a nem kívánt terhesség elkerülésére.

A kampány, nemcsak a televízióban, hanem a rádióban az írott és az Online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki. Ugyanakkor a www.neesspanikba.hu weblap is segítséget nyújt a fiataloknak eligazodni a fogamzásgátlás világában. A legfrissebb mérési adatok szerint az elmúlt egy hónapban közel 22.000 fő látogatott el a kampányt népszerűsítő honlapra. November elején a Társaság pályázatot írt ki elsősorban kreatív gondolkodású főiskolások és egyetemisták részére „Biztonságos szerelem” témakörben. A szervezők kíváncsiak arra, hogy fiatalok, hogyan látják, mit tennének egy abortuszmentes Magyarország megvalósítása érdekében.

Érdemes ringbe szállni, hiszen számos nyeremény vár gazdára a legjobb pályázatot benyújtók között, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a legjobb ötleteket viszont láthatjuk egy újabb hasonló kampány elemeként.

Előző sztori

Megemlékezés a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról

Következő sztori

„Felelősségteljes szex” – Akció az AIDS Világnapján