Közélet

Közgyűlés: szolid kampánynyitó savanyú pudinggal

Közgyűlés: szolid kampánynyitó savanyú pudinggal

2009. december 12., szombat
Közgyűlés: szolid kampánynyitó savanyú pudinggal
A város költségvetésének helyzete, a Mars téri bódébontás és az ópusztaszeri emlékpark gazdálkodása jelentette a fő vitatémát a 2009. évi utolsó rendes szegedi közgyűlésen. Mind az MSZP, mind az ellenzék érezhetően kampányüzemmódba váltott, ám a szocialista „harci zajt” ezúttal némiképp tompította, hogy a lázas Botka Lászlót a nap nagy részében Solymos László helyettesítette. A képviselők 50 milliós gyorssegélyt adtak a Pick Szeged csapatának kölcsön formájában. A 2009. évi utolsó közgyűlési ülés az Arany János Általános Iskola tanulóinak betlehemezésével, ünnepi műsorával kezdődött. Mint arról tegnap részletesen beszámoltunk, napirend előtt Haág Zalán (KDNP) és Kohári Nándor (Fidesz) intézett kemény szavakat a polgármesterhez.

Botka lázas, s Haág szerint hiteltelen

Haág szerint „Botka László neve sokak számára összeforrt a hiteltelenséggel és a hazugsággal”. Beszámolt a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség rajzpályázatáról, melyet azért írtak ki „Az én Botka Lacim” címmel, mert a városvezető hazudott a városházi megrendelésre, eredetileg közpénzekből készíttetett portréja kapcsán, s senkinek nem mutatja azt meg. Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője át is adta Botkának az egyik pályaművet, miközben Haágot lehülyézték az MSZP-s padsorokból.
Kohári Nándor a Mars téri bódébontó akcióval kapcsolatban jogsértésekre hívta föl a figyelmet, s egyperces egyperces néma gyászszünetet kért egy azóta elhunyt kereskedő emlékére. Botka László ezalatt is a kereskedőket ostorozta, alpolgármestere, Solymos László (MSZP) pedig végignevette az egy percet. Beszéde végén a polgármester arra kérte a közgyűlés tagjait, emlékezzenek az előző ülés óta elhunyt valamennyi szegedire. Botka László ezt követően elhagyta a dísztermet, hiszen bejelentette: két napja lázas beteg. Az ülést Solymos László, illetve később rövid ideig Nagy Sándor alpolgármester vezette. A napirend előtti felszólalásokról itt olvashat bővebben. Tekintse meg kapcsolódó videó-összeállításunkat is!

Betlehem

Emberek gyeretek be, Teremben betlehem lesz! Gyerekek verseltek, s Szeged termetes embere beteg lett... Elment, s leheveredett! De este lesz! Ne menjetek messze... A délelőtt történései ismét rímek faragására buzdították Iványi Aurélt (MSZP), kinek költeményét mint legutóbb, természetesen ezúttal is közöljük.

Szeged Rt. és a nagyüzemi mellébeszélés

A délelőtt folyamán a helyi közszolgáltatások díjairól, a 2009-es költségvetés módosításáról, valamint a 2010. évi költségvetési koncepcióról vitáztak a képviselők. Az ellenzék fő szónokai Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője és Póda Jenő (Fidesz), a pénzügyi bizottság alelnöke voltak. Hüvös kifejtette: a korábbi kormánypárti döntések alapján 2006-2010 között már-már elviselhetetlen mértékben növekedtek a szegedieket sújtó terhek: a szemétszállítás tarifája 49, a csatornadíj 65, a parkolójegy ára 78, a buszjegyé 80, a távfűtés díja pedig 149 százalékkal. Mindeközben a reálbérek 15 százalékkal csökkentek, megvonták a 13. havi fizetéseket, megcsonkították a 13. havi nyugdíjakat. A lakosságot fojtogatják a megszorítások, megugrott a munkanélküliség. Kiemelte – s később több ellenzéki képviselőtársa is csatlakozott hozzá –, hogy Botka László az Országgyűlésben minden olyan intézkedést megszavazott és megszavaz, mely hátrányosan érinti a szegedieket, mindeközben a helyi közgyűlésben folyamatosan széttárja a kezét a megszorítások kapcsán. Nem véletlen, hogy a szegedi polgármester barátja, Gyurcsány Ferenc mögött az ötödik helyre került az MSZP országos listáján – mindezt Kalmár Ferenc mondta, világossá téve, hogy mindkét tábor megindította a kampányt.

Solymos László éppen ennek tükrében az ellenzéket vádolta mellébeszéléssel, mikor Hüvös László „nagyüzemi kormányzati mellébeszélésről” értekezett. Ami a büdzsét illeti, Póda Jenő szerint Szeged költségvetése nem az emberek szempontjait veszi figyelembe, ez Szeged Részvénytársaság költségvetése. A kis- és középvállalkozások fuldokolnak, túladóztatják őket, miközben a munkahelyek kétharmadát ez a szektor adja. Felesleges kiadásokra miért és honnan futja a szocialista városvezetésnek? – tette föl a kérdést annak kapcsán, hogy a KDNP-s Juhász Gyula megemlítette: az Árpád Nevelőotthon tápéi beruházására 130 milliót költ a város, miközben a projektre nincs társadalmi támogatottság, sem szakmai igények nem támasztják azt alá. Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester értetlenkedett: a közgyűlés ezúttal nem kíván helyi adót emelni, s átlagosan 16 százalékkal csökkenti a távhő díját – mondta.

Az unió a város lélegeztetőgépe?

A költségvetés módosításaként a város 50 millió forintos, kamatmentes gyorskölcsönt nyújt a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának. Az ügy részleteiről itt olvashat. Stabil, egyensúlyi költségvetést készíthet az önkormányzat a következő évre – vélekedett Szentgyörgyi alpolgármester. Póda szerint viszont túlzottan is optimisták a várakozások, miközben csődöt mondott a kormányzati gazdaságpolitika. Az uniós pénzek jelentik a város számára a lélegeztetőgépet – illusztrálta állításait. Póda Jenő minden évben csődöt vizionál, de az még egyszer sem következett be – vágott vissza Solymos László. A várospolitikai alpolgármester igyekezett megnyugtatni az ellenzéket: a város azon dolgozik, hogy elérje, az M43-as autópálya csúszásából eredő kötbért a Szegeden átmenő országos úthálózat felújítására fordítsák.
Joggal félthetjük az önkormányzatokat – vélte Juhász Gyula –, hiszen 300 milliárd forinttal kevesebb jut nekik jövőre, nem véletlen, hogy ingatlaneladásra, hitelfelvételre vagy kötvénykibocsátásra kényszerülnek. A költségvetési problémákat ráadásul évek óta a lakosságra terhelik, az emberek egyre kiszolgáltatottabbnak érzik magukat – fűzte tovább a gondolatot Hüvös László. Péter Szilveszter (Fidesz) az egészségügy, párttársa, Farkasné Pocsai Blanka a közoktatás forráshiányosságának veszélyeire hívta föl a figyelmet. Solymos László úgy felelt: a normatívák eddig sem voltak elegendők a feladatellátáshoz. Az alpolgármester elismerte a szocialista gazdaságpolitika csődjét – kontrázott Póda Jenő.

Pengeváltás Ópusztaszer kapcsán

A délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gazdálkodásával foglalkozó napirendi ponttal indult. Solymos László és több szocialista városatya (Ménesi Imre, Tóth Károly, Gila Ferenc) a Fidesz elhibázott káderpolitikájáról beszéltek, azt hangsúlyozva, hogy a fideszes megyei önkormányzat a tönk szélére juttatta az intézményt, miközben elbocsátották a hozzáértő munkatársakat. „A fideszes puding nemcsak savanyú, hanem ehetetlen is” – desszertezett az ebéd után Ménesi. Az ellenzéki hozzászólók (Kohári Nándor, Haág Zalán, Oláh János) szerint viszont a politikai okokból történő kirúgások éppen az MSZP-re jellemzők, másrészről a baloldal kormányzása döntötte nyomorba az embereket, ezért nincs pénzük kultúrafogyasztásra. A választási kampány végleg utat talált a díszterem falai közé. Az Ópusztaszerrel kapcsolatos pengeváltásról tegnap részletesen is beszámoltunk, cikkünket itt olvashatja el. Juhász Gyula és Hüvös László az új elektromos tömegközlekedési rendszer fenntarthatósága miatt aggódott, mikor a száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat beszámolói kerültek szóba. Nagymértékben visszaesett a tömegközlekedést igénybe vevők száma – hozták az adatokat, hozzátéve: véleményük szerint nem elképzelhetetlen, hogy 50-100 százalékkal emelni kell a jegyárakat. Nagy Sándor alpolgármester azt mondta: a város reálisnak tartja, hogy sikerül stabilizálni az utasszámot.

Vége a Kárász utcai zenének

Az ülés legvégére visszatérő Botka László támogatta Haág Zalán kezdeményezését a kismamabérlet bevezetését illetően. Ennek részleteit – értsd, ki viselje a terheket, a szegedi adófizetők összessége vagy az utazóközönség... – a februári közgyűlésig dolgozzák ki. A képviselők döntöttek arról, hogy Radnóti Miklós és IV. Béla is köztéri szobrot kap Szegeden. A király szobrát Tóth Béla és Tóth Dávid készítheti el, az alkotás jövőre Szeged Napján avatják föl. Részletek itt! A távhő díjának csökkentéséről pedig itt olvashatnak. A közgyűlés korlátozta, feltételekhez kötötte a kiskörúton belüli köztéri utcazenélését is. A Kárász utcán és a Klauzál téren például tilos lesz majd muzsikálni. A rendelkezést egyedül Juhász Gyula nem szavazta meg, mivel szerinte az ellentétes a szolidaritás elvével. A költségvetés módosítását, illetve a jövő évi büdzsékoncepciót viszont valamennyi ellenzéki politikus elutasította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.