KDNP: Vizsgálóbizottságot a parkolási visszaélések felderítésére!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A portálunk által is részletezett szegedi parkolási problémák kivizsgálásra önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt.

A Szeged parkolási rendszerét működtető, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) a város sok pontján olyan helyeken tett ki parkolást jelző táblákat vagy festett fel parkolóhelyet jelző útburkolati jeleket, ahol a közlekedési szabályok miatt nem szabad autóval megállni, várakozni – mondta el sajtótájékoztatóján Haág Zalán, a KDNP helyi frakcióvezető-helyettese.

„Ezzel az eljárással a társaság megtéveszti az autósokat, hiszen sokkal könnyebb észrevenni egy kihelyezett táblát, mint egy már félig lekopott záróvonalat.” Az autósok az SZKT, mint parkolásért felelős cég félretájékoztatását elhiszik és így gyakran a KRESZ szerint szabálytalan helyre parkolnak le. Ezeket a járműveket azonban – valami példátlanul gyors információáramlásnak köszönhetően – igen rövid időn belül elszállítja a sárga autó, további tizennégyezer forintos kárt okozva az egyébként szabályos parkolószelvénnyel vagy -bérlettel rendelkező autótulajdonosnak.

Büntetés a szabályosan parkolóknak is

A sajtótájékoztatón jelen volt Porteleki János is, aki korábban lapunk által is bemutatott esetet ismertette az újságírókkal. A képviselő és a kárvallott autós a történetből egyaránt kiemelte, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti csoportja tíz éve hiába kérte a szintén önkormányzati tulajdonú SZKT-tól, hogy helyezze át a parkolózóna kezdetét jelző, de az autósokat megtévesztő táblát – míg Porteleki János reklamálása következtében ezt 24 óra alatt képesek voltak megtenni.

Mivel Szegeden a budai várnegyed mellett legdrágább a parkolás az országban, a KDNP méltánytalannak tartja, hogy a parkolási díjat befizető autósok tucatjait újabb büntetésekkel sújtják az önkormányzat cégének „hibái” miatt. „Ez az eljárás az elmúlt öt évben – becsléseink szerint – akár százmilliós nagyságrendű kárt okozhatott a Szegeden jóhiszeműen, az SZKT útmutatásai szerint parkoló autósoknak” – fogalmazott Haág.

Bizottság tárhatja fel a „kétes” eseteket

A KDNP ezért önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mely számba veszi a szabálytalanul kihelyezett parkolótáblákat és javaslatot tesz azok áthelyezésére. Emellett kérik az SZKT vezetésének beszámolóját arról, hány ilyen „kétes” esetben járt el az elmúlt öt évben a társasát; ezekből mekkora bevétele származott és ezt mire fordította. A vizsgálóbizottság feladata lesz, hogy esetlegesen megállapítsa a személyi felelősséget is az SZKT hibás parkolóhely-kijelölése, illetve a bírságolások között.

A párt szerint a vizsgálóbizottságot felerészben ellenzéki (fideszes és kereszténydemokrata), felerészben pedig a városvezetést támogató tagokból (kormánypárti és független képviselők, valamint egyéb frakciók) kell összeállítani, vezetőjéül pedig a városüzemeltetési bizottság elnökét, Kalmár Ferencet javasolja.

A kezdeményezés célja, hogy a vizsgálóbizottság készítsen és fogadjon el egy jelentést, melyben javaslatokat fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében az önkormányzat mint az SZKT tulajdonosa számára.

haagzalanHallgassa meg Haág Zalánnal készített hanganyagunkat!

Előző sztori

Havazás: háromezer dolgozó több száz géppel takarítja az utakat országszerte

Következő sztori

Király Zoltán az MDF színeiben indul az országgyűlési választásokon