Közélet

KDNP: Vizsgálóbizottságot a parkolási visszaélések felderítésére!

KDNP: Vizsgálóbizottságot a parkolási visszaélések felderítésére!

2009. december 16., szerda
KDNP: Vizsgálóbizottságot a parkolási visszaélések felderítésére!
A portálunk által is részletezett szegedi parkolási problémák kivizsgálásra önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt. A Szeged parkolási rendszerét működtető, száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) a város sok pontján olyan helyeken tett ki parkolást jelző táblákat vagy festett fel parkolóhelyet jelző útburkolati jeleket, ahol a közlekedési szabályok miatt nem szabad autóval megállni, várakozni – mondta el sajtótájékoztatóján Haág Zalán, a KDNP helyi frakcióvezető-helyettese. „Ezzel az eljárással a társaság megtéveszti az autósokat, hiszen sokkal könnyebb észrevenni egy kihelyezett táblát, mint egy már félig lekopott záróvonalat.” Az autósok az SZKT, mint parkolásért felelős cég félretájékoztatását elhiszik és így gyakran a KRESZ szerint szabálytalan helyre parkolnak le. Ezeket a járműveket azonban – valami példátlanul gyors információáramlásnak köszönhetően – igen rövid időn belül elszállítja a sárga autó, további tizennégyezer forintos kárt okozva az egyébként szabályos parkolószelvénnyel vagy -bérlettel rendelkező autótulajdonosnak.

Büntetés a szabályosan parkolóknak is

A sajtótájékoztatón jelen volt Porteleki János is, aki korábban lapunk által is bemutatott esetet ismertette az újságírókkal. A képviselő és a kárvallott autós a történetből egyaránt kiemelte, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti csoportja tíz éve hiába kérte a szintén önkormányzati tulajdonú SZKT-tól, hogy helyezze át a parkolózóna kezdetét jelző, de az autósokat megtévesztő táblát – míg Porteleki János reklamálása következtében ezt 24 óra alatt képesek voltak megtenni. Mivel Szegeden a budai várnegyed mellett legdrágább a parkolás az országban, a KDNP méltánytalannak tartja, hogy a parkolási díjat befizető autósok tucatjait újabb büntetésekkel sújtják az önkormányzat cégének „hibái” miatt. „Ez az eljárás az elmúlt öt évben – becsléseink szerint – akár százmilliós nagyságrendű kárt okozhatott a Szegeden jóhiszeműen, az SZKT útmutatásai szerint parkoló autósoknak” – fogalmazott Haág.

Bizottság tárhatja fel a „kétes” eseteket

A KDNP ezért önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mely számba veszi a szabálytalanul kihelyezett parkolótáblákat és javaslatot tesz azok áthelyezésére. Emellett kérik az SZKT vezetésének beszámolóját arról, hány ilyen „kétes” esetben járt el az elmúlt öt évben a társasát; ezekből mekkora bevétele származott és ezt mire fordította. A vizsgálóbizottság feladata lesz, hogy esetlegesen megállapítsa a személyi felelősséget is az SZKT hibás parkolóhely-kijelölése, illetve a bírságolások között. A párt szerint a vizsgálóbizottságot felerészben ellenzéki (fideszes és kereszténydemokrata), felerészben pedig a városvezetést támogató tagokból (kormánypárti és független képviselők, valamint egyéb frakciók) kell összeállítani, vezetőjéül pedig a városüzemeltetési bizottság elnökét, Kalmár Ferencet javasolja. A kezdeményezés célja, hogy a vizsgálóbizottság készítsen és fogadjon el egy jelentést, melyben javaslatokat fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében az önkormányzat mint az SZKT tulajdonosa számára. haagzalanHallgassa meg Haág Zalánnal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.