Bulvár

Karitász: átértékelődött hétköznapok

Karitász: átértékelődött hétköznapok

2009. december 17., csütörtök
Karitász: átértékelődött hétköznapok
Az újszegedi Átmeneti Gyermekotthon lakóinak karácsonyi készülődését szerették volna szebbé tenni azok az önkéntes fiatalok, akik a Karitatív hét keretében keresték fel a fiatalokat kedden délután. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász szervezésében rendezték meg a Karitatív hetet, az Önkéntesség Nyílt Napjait december 10. és 16. között. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Szeged különböző felekezeteihez tartozó ifjúsági csoportokat hívott meg, hogy bepillantást nyerhessenek az önkéntesek munkájába. Az érdeklődők elkísérhették a Karitász-önkénteseket, hogy megismerhessék, kiket gondoznak, hol tevékenykednek, milyen körülmények között végzik szolgálatukat. A látogatásukra több közösség kis műsorral, ajándékokkal készül, hogy így a betegeknek, szegényeknek, nehéz helyzetben lévő családoknak, időseknek és gyerekeknek is ünnep legyen a karácsony. Az esemény egy sajátos nyílt napja az önkéntes szeretetszolgálatnak, melytől új, rendszeresen látogató önkéntesek jelentkezését és új csoportok elindulását is várják. Szeged szerte 23 ifjúsági közösséget látogattak végig és szólítottak meg rendszeresen szolgáló önkéntesek. Közülük 18 vállalta el a látogatást ebben az évben. A jelentkezők száma közösségenként 4 és 30 fő között változik.
A fiatalok kedden az Átmeneti Gyermekotthonba látogattak el. Pócs Dávid (képünkön), szervező, Karitász-önkéntes a hét korábbi eseményeiről is mesélt. Mint elmondta, szép számú érdeklődő és önkéntes vett részt múlthét csütörtökön a dorozsmai, illetve a Csillag börtönbeli látogatásukon is: Szegeden például 30-40 rabbal találkoztak és egy 25 fős látogató csoport gyűlt össze. Szombaton pedig az idősek otthonában jártak. A gyerekekhez énekekkel, beszélgetéssel, ismerkedős játékokkal készültek. „Az a lényeg, hogy foglalkozzunk a gyerekekkel, és ki tudjanak tekinteni abból az élethelyzetből, amibe kerültek, ne csak egymás élettörténetét lássák. Mindenkit más motivál, én főként vallásos indíttatásból teszem ezt” – mondta el portálunknak Pócs Dávid. „Nagyon sokat kapok az önkéntes munkák által: az ember értékrendje átrendeződik. Átértékelődnek a hétköznapok, amikor az ember látja, hogy hogyan élnek a börtönben az emberek, vagy hajlék nélkül. Hálát adhatok a Jóistennek, hogy én orvostanhallgató, egyetemista és fiatal lehetek, előttem az élet…” – beszélt az önkéntes segítőmunkák tapasztalatairól Pócs Dávid, aki egyébként a Gyermekklinikának is rendszeres látogatója. A gyermekotthont meglátogató önkéntes csoportok más-mással készültek: a Szegedi Metodista Ifjúság énekescsokorral kedveskedett a fiataloknak, próbáltak olyan énekeket találni, amelyeket ők is ismernek, és a gyülekezetükhöz is közel áll. Humoros mesével, Activityvel és rövid kis színdarabbal is készültek, mely a befogadó korosztályt érdeklő problémákat – mint a drog, vagy az alkohol – dolgozta fel. „Az Istenhez való kötődés motivál, a szeretetszolgálat, az, hogy mi nagyon sok mindent kaptunk, és ebből próbáljunk mi is adni” – fogalmazott a csoportból Katus Noémi. Kondás Dorottya, a szeptembertől működő Göszszer-től (Szegedi Görög-katolikus Egyetemi Lelkészség) elmondta, a nemrég megkezdődött vizsgaidőszak ellenére sokan jöttek el az alkalomra. Rengeteg adományt kaptak, melyet most elhoztak a gyerekeknek, egy kisbolt például bezárt, és a fennmaradó árukészletből küldtek az otthon lakóinak; de rengeteg plüssállatka és mikuláscsomag is gazdára talált az otthonban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.