Egyház

Kiss-Rigó László: értéket hoz a karácsony

Kiss-Rigó László: értéket hoz a karácsony

2009. december 24., csütörtök
Kiss-Rigó László: értéket hoz a karácsony
Karácsony – Krisztus születésének ünnepére készül a világ, a kérdés csak az, akarjuk-e, tudjuk-e elfogadni az ünnep valódi lényegét. Az ünnepről Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspökkel beszélgettünk.

– Mennyire igaz az, hogy az elvilágiasodott fogyasztói társadalomban egyre inkább próbálják elfedni az ünnep lényegét?

– Többször szembesülök ezzel a kérdéssel, viszont úgy látom, hogy a holtponton már túlvagyunk. Épphogy egyre inkább rádöbbennek az emberek, hogy mi ennek az ünnepnek a jelentősége, az adventi vásárok is egyre kevésbé szólnak csupán az üzletről, egyre több kulturális, szellemi értéket hordozó program kapcsolódik hozzájuk, a giccsek, bóvlik mellett értékes népművészeti tárgyak is kaphatók.

– Ennek ellenére azért vannak próbálkozások, tavaly ilyenkor például Oxfordban a „téli fény ünnepének” rendeztek fesztivált...

– Igen, dehát ez ismerős: nálunk Télapó, meg fenyőfaünnep volt sokáig. Ideológiák jönnek-mennek, változnak. De attól még a karácsony ugyanaz marad.

– Mit tehet ilyen helyzetben az egyház?

– Az egyház nem manipulálni, befolyásolni akarja a társadalmat, hanem szolgálni. Problémák, lelki-szellemi bajok, eltorzulások mindig jelentkeznek, az egyház pedig saját eszközeivel gyógyítani szeretné ezeket. A karácsony üzenete örökké aktuális, mindig az adott kornak és társadalmának is szól: érdemes értékekhez fordulni, azokat képviselni, tanúságot tenni róluk, egymásnak adni szellemi jókat, mert minél többet ajándékozunk ezekből másnak, annál több marad nekünk is. – A gazdasági válság kapcsán arról panaszkodik a világ, hogy nehéz karácsony elé nézünk. – Az úgynevezett gazdasági válság fogalmával vigyázni kell, hiszen hazánkban az emberek többsége, de még a legszegényebbek is olyan helyzetben élnek, ami luxus lenne a világ másik oldalán. Ezzel nem akarom lebecsülni az itteni gondokat, de figyelemmel kell lennünk arra, hogy a globalizációnak ilyen hatása is van, ami kötelezettség, hogy érezzünk azon milliók iránt felelősséget, akik éhen halnak, vagy betegségben élnek. Azt is jobban észrevehetjük talán, hogy vannak olyan értékek, amelyek birtoklása, gazdagítása, képviselete nem anyagi kérdés. Ha valaki panaszkodik arról, hogy kevesebb pénze van az idén arra, hogy családtagok számára ajándékot vásároljon, elgondolkodhat, hogy ajándékot leleményességgel, szeretetből is lehet készíteni – ez nem befolyásolja az emberi kapcsolatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.