Közélet

Bodó: Hárítják a felelősséget az MTV ügyében a szocialisták

Bodó: Hárítják a felelősséget az MTV ügyében a szocialisták

2009. december 7., hétfő
Bodó: Hárítják a felelősséget az MTV ügyében a szocialisták
Kozma József szocialista képviselőnek a Magyar Televízió finanszírozásával kapcsolatos múlt heti nyilatkozata kapcsán tartott sajtótájékoztatót a televízió szegedi körzeti stúdiójában Bodó Imre a Fidesz országgyűlési képviselője. A fideszes honatya szavaira Kozma is reagált portálunknak. Amint arról portálunk is beszámolt, a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén heves szópárbaj alakult ki az MTV helyi stúdiójának bezárása, illetve a köztévé költségvetési támogatása kapcsán. Bodó Imre mai sajtótájékoztatóján azt nehezményezte, hogy az MSZP szegedi elnöke, Kozma József akkor a vidéki stúdiók megmentésének lehetőségeként az MTV-vezetők fizetésének elvonását vetette fel – miközben a többi szegedi szocialista képviselővel együtt megszavazta a Parlamentben a jövő évi költségvetést. „Felháborító és cinikus Kozma József nyilatkozata, hiszen ez ismét a jól ismert szocialista taktikát alkalmazza: szembefordítja egymással a különböző csoportokat és így próbálja meg a felelősséget áthárítani” – fogalmazott Bodó. A képviselő a következő kérdéseket tette fel és válaszolta meg: kik irányították az országot az elmúlt 8 évben, ki a közszolgálati televízió tulajdonosa és mit tettek a kormány részéről a tiszta közélet megteremtéséért az elmúlt két ciklusban. Bodó kitért a szegedi szocialista képviselők felelősségére is, akiknek a bevallottan fél évre tervezett 2010-es költségvetés megszavazása helyett inkább a körzeti tévéstúdiók megmentése érdekében kellett volna tegyenek valamit – most pedig nyilatkozataikkal a felelősség elől igyekeznek elmenekülni. A Fidesz képviselője a sajtón keresztül is arra kérte Kozmát, hogy gondolja át újra múlt heti szavait. Bodó egyébként a témában napirend utáni parlamenti felszólalásra is készül még a decemberi ülésszak alatt.

Frissítve: Kozma József válasza

„Eddig évről évre kapott a normatíva fölött céltámogatásokat az MTV, ugyanakkor azt a feladatot, hogy a magyar közszolgálati televíziót úgy alakítsák át, hogy az MTV képes legyen hatékonyan valóban a köz szolgálatára, a plusz céltámogatások ellenére sem igazán sikerült” – mondta el portálunknak az MSZP szegedi elnöke. Kozma József szerint a céltámogatás megvonására nem a körzeti stúdiók bezárása a válasz. „Sőt, én azt állítom, hogy éppen ezek, az emberekhez közelebbi, a régiót, a térséget közvetlenül bemutató műhelyek megerősítése szükséges akkor, amikor a rendelkezésre álló állami forrásokat a leghatékonyabban kell felhasználni” – hangsúlyozta Kozma. Az MSZP szegedi elnöke szerint az MTV-nek olyan struktúrában kellene működnie, ahol a vidéki stúdiók nem szüntethetőek meg egy tollvonással, nem megtűrt részei a közszolgálati televíziónak, hanem értéket teremtő és a közszolgálatiságot jelentő műhelyek. „Azt pedig, hogy ellenzéki képviselőtársaim a szocialista képviselők szapulásában látják a megoldást, nagyon gyatra kísérletnek tartom arra, hogy ne szembesüljenek maguk a valódi feladattal” – hangsúlyozta. Mivel az MTV-t az adófizetők pénzéből finanszírozzák, Kozma szerint a regionális stúdiók megmentéséért hirdetett pénzgyűjtés is pótcselekvés pusztán, eltereli a valós problémákról a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.