Álszenteskedés

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

S még egyszer: nem városunk «fejlődésének üteme» zavar. Lobbiztak, megszerezték a pályázati pénzeket, elköltették, elköltik valakin keresztül…


Olvasom valahol a kérdést, hogy van az, hogy mostanság elég csak egy levél, valami politikustól, miszerint neki szemet szúrt, hogy lopnak, illetve nagyon drágán dolgoznak bizonyos beruházásokon, és máris ugrik is az ügyészség?
És tényleg: miért pont most kapott észbe a hatóság (mármint Budapesten), miért csak most látta be, amit mindenki tud: jelesül, hogy nincs az a pénz, amit a hatalmon lévők ne próbálnának a köz javára elkölteni… Kétségtelenül kissé álszent a dolog, mert azt senki nem vitatja, hogy kell a fővárosba metró, meg hídfelújítás: no de ennyiért?

Nálunk, Szegeden azon lehet vitatkozni, hogy kell-e új villamosvonal meg villamosvonal-felújítás, illetve hogy el lehet-e tolni egy kegyhelyet (egy rég megszokott, városképi jelentőségű teret), csak mert a tervezőnek úgy tartja kedve. Hogy szükséges az autópálya és autóút, tudjuk, hisz naponta elszenvedjük a városra zúdult mérhetetlen forgalmat. Mégis szemet szúr az az általános felfordulás, amely az egész várost jellemzi, mely egy bazi nagy felvonulási területté vált, s mindemellett a beruházások sorra csúszásban vannak.

Persze eljő majd a tavasz is, meg az ősz, amikor a polgármester és autokrata csapata majd elmondhatja, mennyit is tett a városért az elmúlt időkben. És szerintem büszkeségük elvitathatatlan lesz, hisz ha végre valóban levonulnak a dózerek, daruk és úthengerek, ismét (sőt megkockáztatom, még jobban) élhetővé válik városunk. Nem egy helyen szebb lesz, hisz meglehetős számú belvárosi és tarjáni épület újult meg a közelmúltban. Hogy kell-e új piaccsarnok, lehet vitatkozni, esztétikai szempontokra hivatkozni, de hogy nem lesz olcsóbb ettől az ott árulók portékája, az biztosra vehető.

Szóval van itt pénz, kérem: még a kiskörút Centrum Áruháztól a (korábbi) Lófaráig terjedő szakaszát is új karácsonyi díszvilágításra cserélték. Mondjuk azt nem értem, hogy miért csak ezen a részen van kivilágítva a kiskörút, ha már maradt tavalyról a fák törzsén kígyózó izzó, miért nem használták azt fel ott, ahol korábban nem jutott? Vagy valaki hazavitte a kertjébe? Nem hinném. Ha már felmerül valahol a lenyúlás sanda gyanúja, akkor inkább a nagy projekteknél. Ott többet lehet fogni!

S még egyszer: nem városunk “fejlődésének üteme” zavar. Lobbiztak, megszerezték a pályázati pénzeket, elköltették, elköltik valakin keresztül. Bizonyítsa, aki tudja, hivalkodnak a városháziak: hiszen ahány feljelentés érte őket, majd’ mind megúszták a nyomozásokat! Azonban aki egy kicsit is foglalkozik politika világával, tudja, hány százalékon is áll hazánkban a korrupciós mutató… Ne legyenek illúzióink Szegeden sem, nyolc év hosszú idő.

Mégis az a helyzet, hogy Botka Lászlót nem igen érhette szó, sőt ennek ő szokott elébe menni a saját kioktató, lekezelő stílusában. Lehet azt mondani, hogy azért dúrták el a köd jótékony adventi homályában az éj leple alatt a Mars téri kereskedők bódéit, vagy egy hétre rá a lónak farát, mert nem kell foglalkozni az ellenzék mindent hátráltató attitűdjével, de a módszer arroganciája, a hatalmában sértett vezéré, nem kis visszatetszést kelt. És erre jön a polgármester, az említett advent első gyertyagyújtásakor elkövetett Dóm téri álszenteskedésével vagy ott a tagadott, több százezres árú polgármesteri portré ügye, ami ugye magáért beszél, mert lám itt a köz pénzét költötte magára. (És mindennemű kommunikációs kísérlet ellenére ebből az ügyből nem sikerült meggyőzően kimosakodnia!)

Kósa Lajos a minap egy késő esti tévéműsorban leült a debreceni modernben kiállító művészekkel véleményt cserélni. Azt mondta, amíg ő a polgármester a hajdúsági megyeszékhelyen, ne készüljön róla sem szobor, se kollázs, se festmény. A művészek az alkotói szabadságukat féltették, és majdhogynem kikérték ezt maguknak, mindazonáltal elfogadták halk érvelését a közpénzek költésével kapcsolatban… Persze ettől még készülhet Debrecenben Kósát ábrázoló mű, meg Szegeden is bárki saját pénzén olyan Botka-portrét hoz létre, amilyet csak akar. Csak ki ne derüljön, hogy a megrendelő valamelyik városi nagyberuházáson tollasodott meg, mondjuk pont a piaccsarnok építésen.

Ugyan mikor jön el az az idő, amikor majd a hatalmon lévők nem sajátjukként költik a köz vagyonát? És akkor nem lesz álszent a kérdés, hogy mire ugrik az ügyészség, és mire nem.

Default thumbnail
Előző sztori

Magyar és külföldi dalokkal lép fel az Angels társulat

Következő sztori

Ki lesz tavasszal Botka László fideszes kihívója?

Legutóbbi hasonló cikkek