Közélet

Vajdaság statútuma a szerb kormány előtt

Vajdaság statútuma a szerb kormány előtt

2009. november 3., kedd
Vajdaság statútuma a szerb kormány előtt

A Szerb Köztársaság kormányának honlapján közzétették a Vajdaság hatáskörét megállapító törvény tervezetének munkaverzióját, amely jelentős kérdéseket rendez Vajdaság helyzetével kapcsolatosan - adta hírül a B92-re hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.

Bojan Pajtić

, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke szerint minden dilemma és félreértés tisztázódott, így a ,,vajdasági kérdés” már ezen a héten, csütörtökön a kormány elé kerülhet, jövő héten pedig a Szerb Képviselőház küldöttei elé. Pajtić optimizmusának ellenére a Vajdasági Szociáldemokrata Liga bejelentette, hogy nem szavaz a törvénytervezet mostani változatára. A kormány honlapjára felkerült törvénytervezet szerint, amely a hatáskör átruházását is rendezi, Vajdaságnak jogában lenne Brüsszelben irodát fenntartani, ám nem köthetne nemzetközi szerződéseket, hanem kizárólag regionális szintű megállapodásokat. A Tartományi Képviselőház nem hozhat törvényerejű rendelkezéseket, de saját területén meghatározhatja, és megszervezheti a bírósági hálózatot. Rendelkezik majd fejlesztési bankkal, de a tartományi vagyoni kérdéseket külön törvény szabályozza. A Vajdasági Magyar Szövetség berkeiből érkező információkból kiderül, hogy a párt szerint a törvénytervezet nem ideális, de támogatni fogja, mert nem szeretné akadályozni Vajdaság fejlődését, olvasható a B92 honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.