Tervezhető műtéteket halasztanak el Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Novemberben és decemberben havonta 123 millió forint megtakarítást terveznek a most bevezetett takarékoskodási intézkedésekkel a szegedi klinikákon. Mindez november 23. és 27. között, valamint december végén a tervezhető műtétek elhalasztásával is jár – jelentette ki Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.

A rektori tanács a múlt héten, a szenátus pedig hétfőn egyhangúlag elfogadta azt a közel 300 pontos intézkedési tervet, melyben mindegyik érintett klinika leírta a rövid és hosszú távú terveit, lépéseit – ismertette az egyetem álláspontját Szabó Gábor rektor.
„A konszolidációs elképzelésekhez tartozik az is, hogy ezen a héten a tervezhető műtéteket leállítottuk” – mondta Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke. Az új műtéti időpontokat természetesen már minden beteggel egyeztették. Kizárólag a tervezhető műtéteket halasztják el a héten, illetve december végén, a két ünnep között. Az intézkedés nem érinti a gyermekgyógyászati, a traumatológiai, a kardiológiai és az onkológiai ellátást, illetve a már elkezdett kezeléseket sem állítják le. „Azt is mondhatnánk, hogy az előjegyzési listánkat átstrukturáltuk. Összességében egy hétről van szó. Ezzel semmilyen módon és mértékben a folyamatos betegellátást nem sértettük meg” – hangsúlyozta. A tervezhető műtétek elhalasztásának bejelentése után az ÁNTSZ ellenőrizte a betegellátást a klinikai központban, és mindent rendben találtak.
Az intézkedések között van továbbá, hogy bizonyos diagnosztikai eljárások, illetve egyes gyógyszerek alkalmazása magas szinten engedélyezhető a jövőben, vagyis esetenként maga a klinika igazgatója vagy osztályvezetők döntenek majd.

Kettős présben az egyetem

no images were found

Pál Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a betegellátásért kapott finanszírozásuk csökkent a tavalyi évhez képest. Míg 2008-ban átlagosan havi 1,86 milliárd forintot utalt számukra az OEP, addig az idei év végére ez az összeg – azonos teljesítmény mellett – 1,54 milliárd forintra csökkent.
„Az egyetem kettős présben van” – mutatott rá Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági főigazgatója. Egyrészt csökkent az OEP-finanszírozás a teljesítmény színvonalának változatlansága mellett, másrészt az egyetem is – akárcsak a többi felsőoktatási intézmény –maradványképzésre van kötelezve, ami az SZTE éves költségvetési főösszegének mintegy 10 százaléka. „Ez azt jelenti, hogy nem fogunk tudni fizetni a szállítóinknak most november második felében és a jövő hónapban sem, hiszen a fizetések átutalása az első” – összegezte Tráser.
A takarékoskodási intézkedések között nem szerepel a létszámleépítés. A sajtótájékoztatón Pál Attila elmondta, hogy jelentős arányú a szakdolgozók és a fiatal orvosok elvándorlása. Utóbbiak leginkább külföldön vállalnak munkát.
A havi 123 millió forintos megtakarítást november és december hónapokra tervezték, így jövő januárban mindent újra kell számolni. „Bízunk abban, hogy a finanszírozásunk akkor jobb lesz” – fejezte ki reményeit Pál Attila.

Az egyetem kiáll a klinikai központ mellett

„Rendkívül feszített, jól szervezett betegellátás folyik a Szegedi Tudományegyetemen. Az egészségügyi integráció sikertörténet, akárki akármit is mond” – jelentette ki Szabó Gábor. A rektor hangsúlyozta, hogy az egészségügyi finanszírozás legalább annyira sújtotta a klinikai központot, mint bármely súlyponti kórházat. A hazánkban működő négy klinikai központnak, valamint az azokat működtető egyetemeknek a vezetői rendszeresen egyeztetéseket folytatnak az egészségügyi miniszterrel. Szabó Gábor sikeresnek nevezte a legutóbbi Székely Tamás miniszterrel folytatott megbeszélést: „Jó irányba mozdultak ki a tárgyalások, amelynek az eredményét a decemberi és januári ellátmányban fogjuk látni. Január közepéig az egyetem vezetőjeként nem látok okot a finanszírozási izgalomra” – hangsúlyozta Szabó Gábor.
A szegedi integrációt Pál Attila is helyes döntésnek tartja. Mint elmondta, ha nem történt volna meg, akkor a jelenleginél sokkal rosszabb lenne a helyzet Szegeden az egészségügyben. „A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből könnyebben tudunk így kilábalni, mintha két külön intézmény dolgoznak Szegeden. Ezt pontosan kell látnia mindenkinek” – tette hozzá a professzor.
Fontos azt is figyelembe venni, hogy a szegedi, illetve az országban működő másik három klinikai központ nem azonos egy súlyponti kórházzal, hiszen az orvosképzésben is részt vesznek. Szabó Gábor rektor szerint szükség van a klinikai központok finanszírozásának átalakítására, ugyanis ezen intézmények teljesítménye nincs elismerve. „Nincs lerendezve az az ötmilliárd forint, amely összeg a négy klinikai központ elmaradt teljesítményfinanszírozása” – tette hozzá a rektor.

Hallgassa meg a Rádió Plusz Pál Attilával készített hanganyagát!

Előző sztori

Két és fél évre ítélték a rendőröket veszélyeztető férfit

Következő sztori

Kovács: a magyar államháztartás jövőre is működőképes marad