Sport

Kosárlabda: pénteken megyei rangadó Vásárhelyen

Kosárlabda: pénteken megyei rangadó Vásárhelyen

2009. november 19., csütörtök
Kosárlabda: pénteken megyei rangadó Vásárhelyen
Az EnterNet Vásárhelyi Kosársuli otthonában lép pályára pénteken 18.30-tól a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata bajnoki mérkőzésen. Magas hőfokú ütközet várható a megyei rangadón! Szeged és Hódmezővásárhely gárdáinak összecsapása minden sportágban különös feszültséget és izgalmakat hordoz magánban, így van ez a férfi kosárlabdázóknál is. Pénteken este a vásárhelyi csarnokban két olyan együttes néz majd egymással farkasszemet, melynek játékosaiban, edzőiben és vezetőiben egyaránt munkál a bizonyítási vágy. Bármennyire is hangsúlyozta portálunknak a két mester, Elek András, illetve Bonifert Domonkos, hogy egy meccsre készülnek a sok közül, a megyei rangadó aligha nevezhető tucatderbinek. Különösen azért nem, mert mindkét fél remekül kezdte a pontvadászatot: az első fordulóbeli vereséget hat győzelemmel javították ki. Az alapszakasz feléhez közeledve lépéselőnybe kerülhet, aki a hetediket is behúzza.

Online

Az EnterNet Vásárhelyi KS – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák mérkőzés alakulását élőben követhetik nyomon portálunkon pénteken 18.30-tól. Szurkoljon velünk kedvenceinek!
A vendég Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák különösen jó passzban van, hiszen rangadókat nyert az utóbbi hetekben: a Baját, az Egert és a Jászberényt is két vállra fektették Simándiék. A keret ráadásul egy új játékossal is bővült az amerikai John Holt személyében. Igaz, Molnár Miklós betegeskedett, Nyilas István és Gémes Levente pedig sérüléssel küszködött, így a felkészülés nem volt éppen zökkenőmentes. Mindezekkel együtt is győzni utazik Vásárhelyre a Szedeák.

Elek András: mások a körülmények

A hazaiak edzője szintén nem tulajdonít túl nagy jelentőséget annak, ki nyeri a péntek esti összecsapást. Elek András szerint ugyanakkor egyértelműen a Szeged a favorit. „Egy lelkes, közepes csapat játszik odahaza egy jó együttessel. A hazai pálya adhat nekünk némi esélyt arra, hogy meglepjük a Szedeákot. A mi bajnoki helyezésünk kissé csalóka, eddig ugyanis inkább a gyengébb gárdákkal találkoztunk. A vendégek jóval erősebbek, mint mi, gyakorlatilag minden mellettük szól” – így a szakember. Elek András részletezte is, miben látja a két fél közötti különbséget. „A Szegedben 7-8 A csoportos játékos pattogtat, nálunk egy se. A szakmai munkát sem lehet összehasonlítani, hiszen a kollégával szemben én autodidakta, amatőr, ingyen dolgozó edző vagyok. Mások a két csapat céljai, más a támogatottságunk, a kommunikációnk és a médiahátterünk is. Kívánom hogy a Szedeák nyerje meg a bajnokságot, hiszen a megyeszékhely elbírna még egy A csoportos alakulatot. Amit viszont meg szeretnék jegyezni, úgy látom, Szegeden a tények és a kimondott dolgok nem mindig állnak összhangban egymással: ez már nem kimondottan szegedi nevelésű, egyetemista játékosokra épülő Szedeák, mint amiről az ottani vezetők beszélnek. Vida Máté, Gémes, Kovács Dávid vagy akár Holt nehezen illeszthető ebbe a képbe. Egy szó mint száz, úgy gondolom, jó kis meccsre van kilátás. Nyilván sok szegedi érkezik majd, mi tőlük sem szedünk majd belépőt, mint ahogy saját drukkereink is ingyen látogathatják mérkőzéseinket. Mindent megteszünk azért, hogy megnehezítsük az esélyes dolgát, utolsó leheletünkig küzdünk majd, s olyan tempót fogunk diktálni már az elejétől, hogy az idősebb szegediek, Gémes és Nyilas a második negyedben hátsó felükön veszik majd a levegőt” – ígérte. A nemrégiben szerződtetett mali középjátékos, Cheick Diakite se ütné meg az A csoport szintjét? – kérdeztünk vissza. A 204 cm magas, 110 kilót nyomó színes bőrű fiatalember eddigi mutatói kiválóak: két B csoportos meccsén átlagban 28 pontot dobott, lepattanóátlaga pedig 15.5. „A mi csapatunkat tizenkét közepes kosaras alkotja. Ha Diakite olyan kiváló lenne, megtartotta volna őt a Körmend. Nálunk mindenki egyforma, állandóan cserélünk, 20-25 percet töltenek a pályán játékosaink. Pénteken is mindenki lehetőséget kap majd, s ha valamennyi tanítványom küzd, hajt, brusztol, hibázásra tudjuk kényszeríteni a Szedeákot” – mondta. A Vásárhelyből az eddigi összecsapások tanuláságai szerint Diakite a legponterősebb, őt Czibere Zoltán (22), Vas Péter (16.4), Utasi Gábor (12.3) és a nyáron a Szedeákból igazolt Kukla Zsolt (11.1) követi. Ők öten, illetve Balaton Dávid és Mócsai Milán töltenek el 20-29 percet a parketten, köréjük épül a Kosársuli játéka.

Bonifert Domonkos: nagy alázattal és hideg fejjel

„Szorgalmasan, szerényen dolgoztunk az elmúlt napokban, igyekszünk minél jobban ráhangolódni a vásárhelyi csatára. Tudom, hogy a hazaiak minket tartanak esélyesnek, de nem szeretnénk, ha kiénekelnénk a sajtot a szánkból. Felhívtuk a játékosok figyelmét, hogy nem szabad lebecsülni az ellenfelet, igenis remek csapata van kollégámnak, több egészen kiváló kosarassal. Fontos, hogy csakis magunkkal foglalkozzunk, s függetleníteni tudjuk magunkat a külső körülményektől. A saját játékunkat kell játszanunk, nagy alázattal és hideg fejjel, így lehet keresnivalónk Vásárhelyen” – adta meg a receptet Bonifert Domonkos. A szegedi vezetőedzőt alaposan szakmai fejtegetésre is kértük. Kiemelte, döntő fontosságú lehet, hogy a Szedeák a saját ritmusát erőltesse rá a vendéglátókra, s lefékezze Utasiék rohanását. „Rendkívül gyors csapat ellen kell pályára lépnünk, ám azzal tisztában kell lenni, hogy mindenki olyan tempót diktál, amilyet a másik enged neki. Arra törekszünk, hogy elöl és hátul is minél nagyobb arányban hozzuk el a lepattanókat, így lehet kihúzni a vásárhelyiek méregfogát. Tudjuk, nem lesz egyszerű, hiszen az idegenlégiós erőcsatár, Diakite, Kukla és Vas személyében magas, erős emberekkel rendelkeznek, de állnunk kell a harcot a palánkok alatt” – fejtette ki.
Azt is elárulta, Gémes lába rendbe jött, s Nyilas is játékra kész, ám most éppen az influenza tette be lábát az öltözőbe... „Péntekre mindenki összeszedi, kikúrálja magát, ígérhetem. Ami John Holtot illeti, komolyabb szerepet még nem kaphat az ilyen rangadókon, hiszen fél évet hagyott ki, mielőtt idekerült. Időre van szüksége, hogy megszokja a légkört, felvegye a ritmust. Természetesen nagyon szeretnénk nyerni, de ha véletlenül nem sikerül, akkor sem dől össze a világ, hiszen sok van még hátra a bajnokságból, bőven lesznek még körbeverések” – összegzett.Méhes Gábor alelnököt arról kérdeztük, mennyire egyetemi csapat még a Szedeák. "Vida Máté elkezdte a német nyelvi képzést az SZTE-n, Gémes itt végzett Szegeden, Holt azért érkezett, hogy itt tanuljon fogorvosnak, de februártól Kovács Dávid is a szegedi egyetemen végzi tanulmányait. Ami pedig a két együttes anyagi lehetőségeit illeti, megbízható információik szerint Diakite fizetése a szezon végéig közel annyit tesz ki, mint amennyiből a Szedeák a felnőttcsapatát működteti az idei bajnokságban. A továbbiakban nem kívánunk üzengetésekbe belemenni, hiszen mindenkinek a saját csapatával kell foglalkoznia. Tiszteletben tartva azt a munkát, amit Elek András évtizedek óta a vásárhelyi kosárlabdáért tesz, sok sikert kívánunk neki és csapatának a szezonra."

A vásárhelyiek eddigi eredményei a 2009/2010-es szezonban:

EnterNet Vásárhelyi KS – Óbudai Kaszások 71-75 Tiszaújvárosi Phoenix KK – EnterNet Vásárhelyi KS 81-85 EnterNet Vásárhelyi KS – Nagykállói KE 142-80 Kecskeméti Főiskola – EnterNet Vásárhelyi KS 89-106 Újbuda TC – EnterNet Vásárhelyi KS 72-91 EnterNet Vásárhelyi KS – Debreceni Egyetem KE 105-82 Szolnoki Főiskola Olaj KK – EnterNet Vásárhelyi KS 72-106. Vásárhely: Balaton 7/6, Utasi 4, Vas 4, Mócsai 9, Diakite 24. Csere: Czibere 26/18, Kukla 20/6, Dani 7/3, Szilágyi, Bere 1, Csorba 2, Schéda 2. Edző: Elek András.

A 8. forduló párosítása:

EKF Hész Eger – Tiszaújvárosi Phoenix KK péntek 16.00 EnterNet Vásárhelyi KSE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák péntek 18.30 Nagykállói KE – Debreceni Egyetem KE péntek 19.00 Jászberényi KSE – Szolnoki Főiskola Olaj KK péntek 19.30 Bajai Bácska FKE – Óbudai Kaszások vasárnap 16.00 Újbuda TC – Kecskeméti Főiskola vasárnap 18.00

A 7. forduló eredményei:

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Jászberényi KSE 95-87 Tiszaújvárosi Phoenix KK – Bajai Bácska FKE 64-68 Óbudai Kaszások – EKF Hész Eger 80-85 Szolnoki Főiskola – EnterNet Vásárhelyi KS 72-106 Debreceni Egyetem KE – Újbuda TC 84-66

A bajnokság élcsoportja:

1. Dél-Konstrukt SZT-Szedeák 6-1 616-528 2. Jászberényi KSE 6-1 735-527 3. EnterNet Vásárhelyi KS 6-1 706-551 4. EKF Hész Eger 5-1 458-428 5. Bajai Bácska FKE 5-2 602-525 6. Nagykállói KE 3-3 507-584

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.