Közélet

Kohári Nándor a belvárosi rehabilitáció fehér foltjairól

Kohári Nándor a belvárosi rehabilitáció fehér foltjairól

2009. november 17., kedd
Kohári Nándor a belvárosi rehabilitáció fehér foltjairól
A Fidesz szeretne tisztán látni, mikor, milyen pályázatkezelő szerv döntése értelmében és mekkora összeget nyert el Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a belváros rehabilitációjára, hiszen a városvezetés kommunikációjában 100 millió forintok mozognak ide-oda – minderről Kohári Nándor, az ifjúsági és sportbizottság fideszes elnöke beszélt keddi sajtótájékoztatóján. Nagy Sándor alpolgármester szerint az ügyben minden világos és egyértelmű.

Az ellenzéki képviselők hiába tettek föl kérdéseket a belváros rehabilitációjával kapcsolatban a november 6-i szegedi közgyűlésen, nem kaptak válaszokat a városvezetéstől – indokolta meg keddi sajtótájékoztatóját

Kohári Nándor.

A Fidesz önkormányzati képviselője szerint azért lenne szükség arra, hogy Botka Lászlóék megszólaljanak, mert a projekt teljes költségvetéséről és az uniós támogatás mértékéről egymásnak ellentmondó sajtóhírek jelentek meg.

Kohári: mikor, kitől és mennyit nyert a város?

Áprilisban a helyi napilapban fizetett hirdetést tett közzé az önkormányzat a 3,3 milliárdos belváros-rehabilitációról. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ugyanakkor júliusban a szegedi Fidesz kérdésére azt válaszolta: nem bíráltak még el pályázatot.

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester a Napi Gazdaság című lapban augusztusban 3,1 milliárdot említett. Mindezek tükrében az ellenzéki frakció választ kér a következő kérdésekre: mikor, milyen pályázatkezelő szerv döntése értelmében és mekkora összeget nyert Szeged városa a beruházásra? A projekt egyik fontos elemével, a Mars tér fejlesztésével kapcsolatban is furcsák a különböző nyilatkozatok – folytatta Kohári. Napvilágot láttak olyan hírek, melyek szerint a város 500 millió forint uniós támogatást bukhat, ha nem kezdődhet meg a piacrekonstrukció. Nagy Sándor említett, Napi Gazdaság-beli interjújában viszont az szerepel: 1,6 milliárba kerül a tér generálkivitelezése, ebből 1,3 milliárd jut a piaci nagycsarnokra, mindennek 50 százaléka az uniós támogatás. Ez tehát nem 500, hanem 650 millió – számolgatott tovább a fideszes képviselő. Hozzáfűzte: pártja azt is tudni szeretné mekkora lesz az egész projekt önrésze, s azt miből kívánja fedezni a szegedi önkormányzat. Kohári Nándor további kérdéseket is intéz a városvezetéshez. Arról érdeklődik, hogyan pályázhatott a város a piacrekonstrukcióra, illetve mikor és hogyan írhattak ki közbeszerzést a nagycsarnok kivitelezésére, ha a beruházási területet illetően még jogviták folynak a kereskedők és az önkormányzat között. Nagy Sándor a Napi Gazdaságban azt mondta: 2010. szeptember 20-áig kell befejeződnie a csarnok építésének. Kohári szerint az esetleges csúszásokért és többletköltségekért

Botka László

polgármester politikája lesz a felelős, hiszen a szocialista városvezető volt az, aki annak idején felrúgta a Beck Zoltán tanácsnok vezetésével a kereskedők és a város között körvonalazódó megegyezést.

Válaszol az alpolgármester

A fönti kérdéseket természetesen feltettük az érintett alpolgármesternek. Nagy Sándor azt mondta: a júniusi közgyűlés vonatkozó előterjesztésében megtalálhatóak a belváros-rehabilitációval kapcsolatos tudnivalók. Ez a DAOP-ban kiemelt projektként szerepel, tavaly decemberben döntött a támogatásáról a kormány, nem pályázatról van tehát szó. A kormánydöntés értelmében a beruházás meg is indulhatott, ezért lehetett kiírni a közbeszerezéseket, miközben a részletek kidolgozása is zajlik még, így került az előterjesztés a közgyűlés elé júniusban. Az alpolgármester hozzátette: a 3,3 milliárdos projektből körülbelül 1,1 milliárd az önrész, ezt a város bevételeiből kívánja fedezni: ingatlanértékesítésekből, adóbevételekből s ha szükséges, hitelből. A piac kapcsán Nagy Sándor portálunknak úgy nyilatkozott, a terület tulajdoni lapja teljesen rendben volt, formai akadály tehát nem állt fenn a beruházás kapcsán. Egy valakivel kellett megegyeznie az önkormányzatnak, az érintett ugyanis földhasználati joggal, fennmaradási engedéllyel rendelkezett – vele nem álltak perben, s meg is állapodtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.