Botka adventi ajándéka: bontják a Mars téri bódékat – FOTÓK!

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Vasárnap este a Mars téri piac rekonstrukcióját elnyerő beruházó megbízottjai elkezdték a Mars téri kereskedők még álló bódéinak bontását. A helyszínen a rendőrség munkatársai és önkormányzati képviselők is megjelentek, igen feszült volt a hangulat.

Miközben Botka László polgármester a dóm előtt Kiss-Rigó László megyés püspökkel együtt meggyújtotta az első adventi gyertyát, Szeged egy másik szegletében, a Mars téren megkezdték a várossal szemben több perből is győztesen kikerülő kereskedők pavilonjainak a bontását. A Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. által megbízott biztonsági szolgálat senkit sem engedett be a területre, ahol a bódébontás folyik, arra hivatkozva, hogy magánterületről van szó. A kereskedők hívták a rendőrséget. A biztonsági szolgálat a kiérkező járőröket úgy tájékoztatta: a bontás nem illegális.

Felkerestük az ügyben a rendőrkapitányság szóvivőjét, aki portálunknak elmondta, hogy a piacot üzemeltető cég biztonsági emberei közölték a rendvédelmi szervvel, hogy nem illegális bontás zajlik, csak a bódékat szállítják  át a területen belül egyik helyről a másikra. Információjuk szerint egyébként a felépítmények ingóságnak minősülnek.

A pavilontulajdonosok bemutatták az őket védő hatósági határozatokat, a birtokvédelemről szóló dokumentumokat, illetve beszámoltak a megyei bíróság keddi döntéséről, melyben a 2005-ös bontásokat jogszerűtlennek minősítették. A bontással megbízottak viszont – ahogy a rendőrség is – a címzetes főjegyző szakvéleményére hivatkoztak: a bódék ingóságoknak minősülnek. Ez alapján áthelyezhetők: át is viszik őket az U pavilon területére.

A kereskedőket egyébként nem értesítették ki, s nem is hagyták, hogy a tulajdonukban lévő bódékat megközelítsék. A munkálatokat végző cég emberei pakolták ki a pavilonokból a kereskedők áruit. “Négy és fél év jogi küzdelem után bebizonyítottuk, hogy igazunk van, jogerős birtokvédelmünk van a pavilonjainkon, most meg a saját tulajdonunkat fűrészelik, hogyan visznek át sértetlenül egy alappal rendelkező pavilont? És miért nem engednek oda a saját tulajdonunkhoz, áruinkhoz?” – tette fel a kérdést könnyes szemmel az egyik kereskedő, Ludányi Lászlóné.

Megérkezett közben több ellenzéki politikus is, Balogi Dániel, Oláh János, Kohári Nándor fideszes és Kalmár Ferenc KDNP-s városi képviselők, illetve Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő, akiknek a kereskedők elmondták még, hogy a bontást a felmondott bérleti szerződésekre is hivatkozva rendelték el, holott a területen van még olyan kereskedő, akinek érvényes szerződése van. Nem értik, miért vettek egy kalap alá mindenkit.

Pusztai Lajos, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója közben elérhetetlennek bizonyult, senkinek sem vette föl a telefont…

Később nyilatkozatot adott ki, melyben a következőket írja: a Mars téri kereskedők ügyében két jogerős bírósági döntés született arról, hogy az ott lévő bódék ingóságnak minősülnek. Ugyanezt a döntést támasztotta alá Szeged Megyei Jogú Város Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságának állásfoglalása is. Az ingóság áthelyezhető, s mivel ezek az ingóságok a jelenlegi helyükön a közérdeket – a Mars téri piac rekonstrukciója során az új Nagycsarnokban üzletbérleteket és asztalbérleteket igénylő mintegy ötszáz kereskedő érdekét – súlyosan sértik, ezért áthelyezésük a piac egy másik területére jogszerűen kezdődött meg..

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: megsemmisült a Győr – HANGANYAG, FOTÓK

Következő sztori

Adventi ünnepségsorozat kezdődött a lakótelepen – FOTÓK