Fényfüggöny díszíti karácsonykor a városházát

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Jöhet a hó, a fagy, a karácsony, Szegeden rutinszerűen felkészültek a téli napok fogadására. Kétezer négyszáz köbméter síkosság-mentesítő anyagot halmaztok fel a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. depójában, és 35 jármű vár bevetésre. A karácsonyi díszkivilágítást is felszerelték, november 29-től fényárban úszik majd Szeged belvárosa.

Téliesít Szegeden a Környezetgazdálokdási Nonprofit Kft.: becsomagolták a köztéri szobrokat, felszerelték a karácsonyi díszkivilágítást, készenlétben állnak a síkosság mentesítésre a gépjárművek és a különböző anyagok.

A díszkivilágítás főpróbáját november 27-28-án végzik és a következő naptól az év végéig fényárban úszik majd a Szeged belvárosa. Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület fenntartási divízió vezetője elmondta, a régi elavult rendszereket folyamatosan kicserélik energiatakarékos égősorokra.

“A Tisza Lajos körúton nem a tavalyi világítás lesz látható, hanem 50 fára, összesen 300, különleges, jégcsap alakú világító testet helyeztünk el. Megújul a polgármesteri hivatal karácsonyi öltözete is, fényfüggönyt kap az ünnepekre A Belvárosi Hídon ismét a hópihék pompáznak majd, de emellett a híd ívét is feldíszítjük” – tájékoztatott Kovács János. Hozzátette: több százezer forintos megtakarítás várható az új izzósoroktól. A belvároson kívül, a Csillag téren, Kiskundorozsmán, Szőregen és Tápén is felkerültek a világító füzérek.

A Klauzál téren, a gyerekek kedvencét, a hatalmas, nyolc méteres fenyőfát hétfőn állították fel. Ezután díszítik és vasárnap – először – kivilágítják. Ezen kívül a Kodály térre és a Bertalan híd, Római körúti feljárójához is helyeznek ki karácsonyfát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai – tudtuk meg a divízióvezetőtől.

Szeged felkészült a havazásra és a fagyos napokra is. A korábbi évek tapasztalatai alapján húsz olyan nap várható, amikor síkosság-mentesíteni kell. Mindez a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek 35-40 millió forintjába kerül évente. Összesen 240 kilométer közutat és 55 kilométer kerékpárutat kell figyelnie a járőrszolgálatnak. A parkolókat a Szepark, míg a városon áthaladó utakat az állami közútkezelő tisztítja. A szegedi depóban jelenleg 2400 köbméter síkosság-mentesítő anyag áll készenlétben. Ebből 850 köbméter az útszóró só.

“A díszburkolatokra csak zúzott követ szórunk, a kerékpárutakat környezetbarát zeolittal tisztítjuk. Kikerültek a város 45 pontjára a síkosság-mentesítő anyagtárolók is” – mondta Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője. Bevetésre vár tizenöt nagy teljesítményű sózó teherautó, illetve a buszmegállókat speciális oldalszórós, míg a kerékpárutakat havazás és fagy esetén a mozgékony fűnyírókból átalakított 16 gép takarítja. Télvíz idején a kézi erő sem elhanyagolható, 170 munkás hólapáttal a kezében dolgozhat a téli napokon Szeged utcáin.

Default thumbnail
Előző sztori

Kedd: Emberek a halál árnyékából

Default thumbnail
Következő sztori

Jégkorong: gólzáporos Volán-vereség – FOTÓK!

Legutóbbi hasonló cikkek