Egyetem

Elhunyt az SZBK egyik alapítója

Elhunyt az SZBK egyik alapítója

2009. november 3., kedd
Elhunyt az SZBK egyik alapítója

Rövid betegség után, október 31-én 84 évesen elhunyt Dénes Géza biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Szegedi Biológiai Kutató Központ Biokémiai Intézetének egyik alapítója, az MTA Kémiai Kutatóközpont kutató professzora, a Magyar Biokémiai Egyesület volt elnöke - tudatta kedden közleményben az MTA.

Tanulmányait a szegedi és a budapesti orvosi egyetemen végezte, majd 1949 és 1970 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen dolgozott. 1970-79-ben a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének munkatársa volt, 1979-től a Központi Kémiai Kutatóintézet Farmako-biokémiai és mikrobiológiai-fiziológiai osztályvezetője, majd nyugdíjasként tudományos tanácsadója. Kutatási területe: anyagcsere-szabályozási problémák, különösen az enzimszintézis szabályozása. A tudóst 1973-ban választotta levelező tagjává a Magyar Tudományos Akadémia, 1985-től pedig az MTA rendes tagja. Tagjai sorába választotta a New York Academy of Sciences is. Munkásságát 1967-ben ismerték el Akadémiai Díjjal. Az MTA

Dénes Gézát

saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.