Elhunyt az SZBK egyik alapítója

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rövid betegség után, október 31-én 84 évesen elhunyt Dénes Géza biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Szegedi Biológiai Kutató Központ Biokémiai Intézetének egyik alapítója, az MTA Kémiai Kutatóközpont kutató professzora, a Magyar Biokémiai Egyesület volt elnöke – tudatta kedden közleményben az MTA.

Tanulmányait a szegedi és a budapesti orvosi egyetemen végezte, majd 1949 és 1970 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen dolgozott. 1970-79-ben a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének munkatársa volt, 1979-től a Központi Kémiai Kutatóintézet Farmako-biokémiai és mikrobiológiai-fiziológiai osztályvezetője, majd nyugdíjasként tudományos tanácsadója.
Kutatási területe: anyagcsere-szabályozási problémák, különösen az enzimszintézis szabályozása.
A tudóst 1973-ban választotta levelező tagjává a Magyar Tudományos Akadémia, 1985-től pedig az MTA rendes tagja. Tagjai sorába választotta a New York Academy of Sciences is. Munkásságát 1967-ben ismerték el Akadémiai Díjjal.
Az MTA Dénes Gézát saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Default thumbnail
Előző sztori

Szerda: Emlékezzünk 1956. november 4-re!

Default thumbnail
Következő sztori

Az Európai Bizottság újabb magyar nagyprojektet hagyott jóvá

Legutóbbi hasonló cikkek