Bulvár

Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program: húsz társulás alakul

Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program: húsz társulás alakul

2009. november 30., hétfő
Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program: húsz társulás alakul

Az érintett önkormányzatokból december 15-ig húsz társulásnak kell megalakulnia a Dél-Alföldön, ezek pályázhatnak majd a 80 milliárd forintot is meghaladó összköltségű ivóvízminőség-javító fejlesztések támogatására - közölte Varga Tímea projektmenedzser hétfőn Szegeden.

A társulások 2010 tavaszáig adhatják majd le pályázataikat. A mintegy 1,2 millió embert érintő fejlesztésekhez kapcsolódó első támogatási szerződéseket a jövő év végén írhatják alá, a beruházások pedig 2013-ra fejeződhetnek be - mondta a Dél-Alföldi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársa a regionális ivóvízminőség-javító programról tartott sajtótájékoztatón. A társulások létrehozása során a 212 érintett önkormányzatnak meg kell állapodnia arról, miként teremtik elő a beruházáshoz szükséges önerőt, a fejlesztéseknek ugyanis legfeljebb 90 százalékát fedezi az uniós támogatás - tudatta a szakember. A Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét érintő program célja, hogy az ivóvízben a határérték alatti szintre csökkentsék az arzén-, a bór-, a fluorid- és az ammóniumszennyezést. Erre két lehetőség van: tisztítóberendezéseket építenek be a rendszerbe vagy új vezetékeket fektetve szállítanak megfelelő minőségű vizet a településre. A program 2005 óta folyó előkészítése során a helyi adottságoknak megfelelően mindenhol kiválasztották a műszaki és gazdaságossági szempontból a leginkább optimális megoldást - közölte

Varga Tímea

.

Istvándi Ákos

, a beruházások elvi engedélyes terveit elkészítő Aquaprofit Zrt. üzletágvezetője elmondta: arról is készültek számítások, hogy a beruházások nyomán a településeken élőket milyen vízdíjnövekmény terheli majd. Az uniós támogatás feltétele ugyanis, hogy a vízdíjnak fedeznie kell majd a fejlesztések során beépített eszközök amortizációját. A várható vízdíjnövekmény a régióban igen eltérő nagyságú: egyes településeken köbméterenként 40-50 forint, de van, ahol elérheti a 300 forintot is - közölte a szakember. A régióban néhány település - bár a víz minősége nem felel meg a fokozatosan szigorodó követelményeknek -, nem csatlakozott a programhoz. Itt a határértékek teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket teljes egészében saját forrásból kell majd megoldani - tette hozzá Istvándi Ákos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.