Egészség

Daganatos és reumás betegek kezelését segítheti egy új diagnosztikai eszköz

Daganatos és reumás betegek kezelését segítheti egy új diagnosztikai eszköz

2009. november 25., szerda
Daganatos és reumás betegek kezelését segítheti egy új diagnosztikai eszköz

Bizonyos rosszindulatú vérképzőszervi betegségek és krónikus gyulladásos kórképek kezelését teheti hatékonyabbá az a hazai alapkutatás eredményeként kifejlesztett korszerű diagnosztikai eszköz, amely klinikai vizsgálatai a közelmúltban kezdődtek el.

Az új diagnosztikai tesztrendszer, amely a hazai alapkutatási eredményen alapuló és a szegedi Solvo Biotechnológiai Zrt. tulajdonában lévő szabadalmaztatott MultiDrugQuant assay technológiára épül, lehetővé teszi az egyes daganatos és gyulladásos betegségek kezelése során gyakran fellépő gyógyszer-rezisztencia felismerését, ezáltal a terápia személyre szabott megválasztását – tájékoztatta

Kele Krisztina

, a biotechnológiai cég munkatársa az MTI-t. Az eszköz kifejlesztésére és piaci bevezetésére ipari partnerekből – a Solvo Zrt. mellett a 77 Elektronika Kft.-ből és a T-sejt Orvosdiagnosztika Kft.-ből -, valamint a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemből kutatási konzorcium jött létre. A 40 hónapos futamidejű projekt célja, hogy a tesztrendszer ne csak kísérleti-laboratóriumi, hanem kórházi környezetben is alkalmazható legyen az egyes daganatos és gyulladásos betegségek terápiájában gyakran megfigyelhető úgynevezett multidrog-rezisztencia előrejelzésére. A leggyakoribb gyógyszer-rezisztencia-formának számító jelenség hátterében általában olyan sejtmembránban elhelyezkedő szállítófehérjék állnak, melyek képesek a kemoterápiás vagy az immunrendszer működését elnyomó szereket a sejtből kipumpálni. A kezelésekkel szembeni – akár átmeneti - rezisztencia a páciensek állapotának jelentős romlását eredményezheti. A szállítófehérjék aktivitásának a kezelés célpontját jelentő sejtekben történő meghatározása lehetővé tenné bizonyos szerekkel szembeni rezisztencia előrejelzését, a terápiára nagy valószínűséggel reagáló páciensek kiválasztását és a gyógyszer-mellékhatások előfordulásának csökkentését, ezáltal az onkológiai és reumatológiai ellátás javítását. A rezisztens esetekben nem csupán a hatástalan kezelés költségei és gyakran súlyos mellékhatásai lennének megspórolhatóak, de alternatív kezelési módszerek választásával e páciensek gyógyulási esélyei is javulnának. A klinikai vizsgálatokat és engedélyezési eljárást követően az eszköz várhatóan két-három éven belül kerülhet a kórházakba.

Solvo Biotechnológiai Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.