Gazdaság

Csongrád megye energiapolitikájáról Belfortban

Csongrád megye energiapolitikájáról Belfortban

2009. november 27., péntek
Csongrád megye energiapolitikájáról Belfortban
Magyarország és kifejezetten Csongrád megye energiapolitikájáról tartott előadást Magyar Anna az AER, Európai Régiók Gyűlése Közgyűlésén, Belfortban csütörtökön. A Csongrád megyei elnök a MÖOSZ delegációjának tagjaként utazott Franciaországba. A magyarországi megyék képviselői találkoztak Schmitt Pállal, az Európai Parlament alelnökével, és a magyar Európai Néppárt csoport több képviselőjével - tájékoztatott a Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata.

A látogatás előtt a delegációt vezető

Ódor Ferenc

elmondta: „az Európai Bizottságnak erőteljesebben kellene elvárnia a nemzeti kormányoktól, hogy bevonják a helyi- és középszintű önkormányzatokat a Regionális Operatív Programok kezelésébe. Magyarországon a megyei önkormányzatok bevonása jelenleg ’nulla’.” A MÖOSZ elnöke szerint hasonló a helyzet a Régiók Bizottsága ügyében is. A tagok újrajelölése kapcsán ugyanis a magyar kormány a 7 országos önkormányzati szövetség közül egytől sem kért személyi javaslatot. Ehelyett nem választott testületek, a Regionális Fejlesztési Tanácsok véleményét kérte ki. „Ezzel pedig az országos szövetségeket kizárták a folyamatból, ami példa nélküli” – tette hozzá Ódor. Mint mondta, erről is tájékoztatják az Európai Régiók Gyűlését. „Nagyfokú kiszolgáltatottság jellemzi Magyarországot az energiaellátás területén, és nem kellő mértékben használjuk ki alternatív energiaforrásainkat, a biomassza, geotermikus energia, szél- és napenergia nyújtotta lehetőségeket. A megújuló energiák felhasználásának aránya mindössze 4,9 százalék” – erről már

Magyar Anna

Csongrád megyei elnök beszélt előadásában Belfortban. Bemutatta Csongrád megye Energetikai Koncepcióját, amelyet a helyzet helyi szinten történő javítására dolgoztak ki. Mint elmondta, a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott intézmények éves energiaköltsége 2008-ban 850 millió forint volt. „Saját forrásból felújításra, karbantartásra azonnali beruházások formájában 50 millió forintot költött Csongrád megye. Pályázati támogatásból pedig eddig több, mint 870 millió forint értékben kezdődtek el fejlesztések” – hangsúlyozta. Példaként említette az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények energetikai korszerűsítését, a Települési Pályázat Előkészítő Alapot és a Megyezöld programot. Beszélt emellett a magyarországi megyék jövőbeni energiapolitikai szerepéről és lehetőségeiről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.