Egyetem

Az év végéig 36 iskola újul meg az országban

Az év végéig 36 iskola újul meg az országban

2009. november 4., szerda
Az év végéig 36 iskola újul meg az országban

A Nemzeti Iskola Felújítási Program keretében az elmúlt hetekben 26 tanintézmény korszerűsítése fejeződött be és az év végéig további 36 iskola újul meg pályázati, főként uniós pénzekből - mondta Hiller István szerdán Szigethalmon egy korszerűsített általános iskola átadásakor.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője kiemelte: az ország iskoláinak 40 százalékánál indokolt az infrastruktúra megújítása. Ezért 2013-ig összesen 104 milliárd forint jut a korszerűsítésre, ebből a keretből 365 intézményben hajtanak végre fejlesztéseket, hogy jobb körülmények között tanulhassanak a diákok. Amíg országos átlagban csökken a gyermeklétszám, addig a fővárosi agglomerációban, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged környékén növekszik az iskolás korúak száma. Ezért a pályázatok odaítélésénél mindezt figyelembe veszik - tette hozzá. Kérdésre a szombaton sorra kerülő, a további elvonások ellen a szakszervezetek által szervezett Országos Szülői Értekezlettel kapcsolatban a miniszter elmondta: a gazdasági megszorítások valamennyi tárcát, így az oktatásét sem kerülhetik el. Mégis e területet, kiemelt fontosságára tekintettel kevésbé érinti az elvonás. Arányait tekintve ez nem éri el a 10 százalékot. A további csökkenés a gyermeklétszám megcsappanásából adódik, az idén a demográfiai hullámvölgy miatt ugyanis 22 ezerrel kevesebb diák iratkozott be az iskolákba, mint tavaly - hívta fel a figyelmet Hiller István. A szigethalmi Szent István Általános Iskola megújulására 250 millió forint jutott, amit állami forrásból teremtettek elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.