A szociális szféra dolgozóit köszöntötte Csongrád megye

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A rászorulókról való gondoskodás mindannyiunk felelőssége, össztársadalmi feladat. Azokról is meg kell emlékezni azonban, és meg kell köszönni odaadó munkájukat, akik másokért dolgoznak nap mint nap ezen a területen. Ebből a célból a Csongrád Megyei Önkormányzat díjat alapított, melyet az újszegedi Rendezvényházban adtak át a Szociális Munka Napja alkalmából.

Az elesettekre is fel kívánta hívni a figyelmet a megyei önkormányzat rendezvényével, melyen két kitüntetést adtak át, a temesvári Csíky Gergely Színház társulatának tagjaiból álló SHAKE kvartett pedig musical részletekkel szórakoztatta a meghívottakat.

„Úgy gondolom, ma nem tartozik a sikerszakmák közé a szociális terület. Azok, akik ezt választják, valódi hivatásuknak tekintik mindennapos munkájukat, melyért köszönettel tartozik nekik az egész társadalom” – mondta el köszöntőjében Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a díjak átadása előtt.

Az elismerést minden évben olyan egyének és közösségek kaphatják meg, akik Csongrád megyében a szociális ellátás és igazgatás, valamint a gyermekvédelem területén kimagasló eredményt értek el. A kitüntető díjat idén Kása Gabriella, a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ tagintézmény-vezetője vehette át, valamint Csongrád Megye Szociális Ellátásáért Díjban részesült az ÁGOTA karitatív közösség elnöke, Kothencz János. „Alapvető elképzelésem az volt, hogy valamiféle élményhez szeretném juttatni azokat a csemetéket, akik sok esetben ingerszegény környezetben élik mindennapjaikat” – nyilatkozta az ÁGOTA létrehozásáról a SZEGEDma.hu portálnak Kothencz János. „Az állami gondoskodásban élők mellett a veszélyeztetett csemetéknek, az utcán kallódó, úgynevezett kulcsos gyermekeknek is igyekszünk hasznos segítségnyújtást biztosítani, ezért van például Tarjánban az éjszakai játszóházunk is.”

A Csongrád Megyei Önkormányzat ünnepségén Kása Gabriella portálunknak elmondta, hogy bizony sokszor nehéz hivatás az övék. „A megyei kitüntetés nagyon nagy megtiszteltetés számomra. Amikor az ember dolgozik, teszi a dolgát, igyekszik megvalósítani terveit együttműködve a fenntartóval és a kollégákkal, akkor nem gondol arra, hogy valamikor ezt ilyen formában megköszönik neki.” Kása Gabriella legnagyobb büszkesége maga a központ, melynek most tagintézmény-vezetője. Ásotthalom 4200 lakosának a fele tanyákon él, róluk gondoskodni nem kis feladat – világított rá Kása Gabriella. „Most vezettük be, hogy az összes tanyagondnoki körzetben bolti hálózat működik, immár minden munkanap, ami nagy segítség az ott élőknek” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a közelmúlt sikerei közül.

A Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott szociális intézmények 1906 ellátottnak jelentik az otthont. A legtöbb érintettről, 300 főről Nagymágocson gondoskodnak. Értük a megyei intézményekben összesen 876-an dolgoznak nap mint nap.

MÉLTATÁSOK:

no images were found

Kása Gabriella – a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ tagintézmény-vezetője:

1980 óta dolgozik a Homokháti kistérségben, mint szociális munkás. Munkáját a Csongrád Megyei Önkormányzat Idősek Otthona mórahalmi intézetében kezdte, mint gondozónő, majd 1980-1997 között szociális munkásként dolgozott ott. 1997-2000-ig Mórahalom Város Önkormányzata Gondozási Központjának intézményvezetője, majd 2001-2008-ig Ásotthalom Község Gondozási Központjának intézményvezetője. 2009-től a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ tagintézmény-vezetője. 1990-1995 között a SZOTE Egészségügyi Főiskolai Karán általános szociális munkás, 1996-1998 között a Janus Pannonius Tudományegyetemen Jogi szakokleveles szociális- és családvédelmi tanácsadó képesítést szerzett. 2002-ben az SZTE EFK-n letette szociális szakvizsgáját, 2004-2005-ben az NCSSZI Képzési Központ és a Dél-alföldi Regionális Módszertani Bölcsőde által szervezett akkreditált tereptanárképzésen vett részt. Tagja a Szociális Munkások Országos Egyesületének, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének, az Országos Közösségi Ellátások Egyesületnek. Vezetőségi tag a Magyar Vöröskereszt Mórahalom Kistérségi területi szervezetben, 2007 óta a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Ásotthalmi csoportjának titkára, 2008 óta Az Élhetőbb Életért Ásotthalom és Környéke Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2009-től az Unióban a Tanyákért Egyesület titkára. 2008-ban megkapta a Magyar Vöröskereszttől a Vöröskeresztes munkáért kitüntetés ezüst fokozatát.

no images were found

Kothencz János – az ÁGOTA karitatív közösség elnöke:

Kiskunhalason született, állami gondozásban nevelkedett. Felsőfokú tanulmányait a Hittudományi Főiskolán végezte kitűnő átlaggal, később további 3 diplomát szerzett. 1996-ban megalakította az ÁGOTA karitatív közösséget, amely a Magyarországon élő állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek és fiatalok támogatására jött létre. 2002-ben a szervezet országos közhasznú alapítvány lett, melynek ő az elnöke. Az ÁGOTA élményprogramrendszere mellett elindította az 5 éves szakmai-pedagógiai programrendszert, amely könnyebbé teszi az állami gondozottak társadalomba való beilleszkedését. Az ÁGOTA Országos Közhasznú Alapítványnak több száz önkéntes munkatársa van mind Magyarországról, mind külföldről. Az alapítvány által támogatott gyermekek és fiatalok szinte az egész ország területéről valók. Az ÁGOTA Alapítvány és Kothencz János hosszú távú tervei között szerepel egy önálló pedagógiai módszertan létrehozása, amely elterjedhet a gyermek- és ifjúságvédelem területén, és önálló kézben is alkalmazható egy módszertani központ, az „ÁGOTA Falva” létrehozásával.

Előző sztori

Kosárlabda Euroliga: Újabb Szeviép-vereség

Következő sztori

Kerékpáros hidat avattak bordányiak és üllésiek