Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Hírzóna

A szegedi Enigma Invest egykori tulajdonosainak ügyét tárgyalja a bíróság

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Új könyvszakértő kirendelését kezdeményezte a vádlottak védője az Enigma Invest Rt. szegedi brókercég egykori tulajdonosainak büntetőügyében a Csongrád Megyei Bíróságon indult per pénteki tárgyalási napján; a tulajdonosokat különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és különösen nagy kárt okozó csalással vádolja az ügyészség.

Az 1998-ban komoly visszhangot kiváltó ügyben a vádhatóság szerint a házaspár több mint hetven embert károsított meg 120 millió forintot meghaladó összeggel.
A vádirat szerint R. N. és felesége még 1997-ben határozták el, hogy értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó céget alapítanak, annak ellenére, hogy az ehhez szükséges anyagi és személyi feltételekkel nem rendelkeztek. A vádlottak kölcsönkértek 100 millió forintot, melyet a cég alaptőkéjéül befizettek a bankba, ám a pénzt a szükséges igazolások kiállítása után röviddel ki is vették és visszafizették a kölcsönadónak.
Bár a cég alapításakor mindkettőjükkel szemben folyt büntetőügy – melyben ekkorra nem jogerősen el is marasztalták őket -, ezt elhallgatták az Állami Pénz és Tőkepiaci Felügyelet elől, s így az Enigma Invest Rt. tulajdonosaivá és vezető tisztségviselőivé váltak. Azt követően, hogy büntetőügyükben jogerős ítélet született, az erről tudomást szerző felügyelet felszólította a vádlottakat az összeférhetetlenség megszüntetésére. Ekkor R. N. és neje névleg értékesítette szinte teljes tulajdonrészét a brókercégben, mely vezetésével egy harmadik személyt bíztak meg. A vádlottak ekkortól marketing és humánerőforrás igazgatóként tevékenykedtek, az Enigma Invest Rt.-t azonban mindvégig ők irányították.
Az ügyfelekkel a brókercég 1997 októberétől konkrét értékpapír-kereskedelmi megbízást vagy hozamgaranciás portfoliószerződéseket kötött. Az ügyészség szerint a vádlottak annak érdekében, hogy minél több ügyfél pénzéhez hozzájussanak, olyan magas, 31,8 százalékos hozamot ígértek, amely teljesítésére nem volt reális mód.
A vádirat szerint a vádlottak fiktív tagi kölcsönöket nyújtottak a vállalkozásnak, és ezek visszafizetésével vettek ki pénzt a cégtől. Ilyen tranzakcióra még akkor is sor került, amikor már névleg nem voltak tulajdonosok.
1998 nyarán azonban jelentősen estek a tőzsdei árfolyamok, és az Enigma Invest Rt.-nek elszámolási vitája is kialakult a számára tőzsdei ügyleteket megkötő brókercéggel. A vállalkozásnál újabb felügyeleti és adóhatósági vizsgálatok indultak, ezért a vádlottak a nyár végén úgy döntöttek, áthelyezik a cég székhelyét a budapesti Aranykéz utcába. 1998 szeptemberében az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos okiratokat és a számítógépes rendszert is átvitték ide, a felügyelet munkatársai azonban 1998. szeptember 24-én ezeket a dokumentumokat már nem találták meg az irodában.
A vádlottak ekkor – többi között egy ügyféltől az előző napon átvett 5,5 millió forint készpénzzel – külföldre szöktek. R. N.-t és nejét végül 2005 májusában vették őrizetbe Görögországban.
A vádirat szerint a megkárosított ügyfelek közül volt, akinek néhány százezer forintja ragadt bent a brókercégnél, de akadt olyan befektető is, akinek a kára meghaladta a 22 millió forintot.
Az ügy novemberi tárgyalási napjain tanúként meghallgatott egykori ügyfelek közül volt olyan, akinek egyetlen forintja sem térült meg, mások a cég felszámolása során visszakapták pénzük mintegy 40 százalékát, és volt olyan, akit a felszámoló és a Befektető-védelmi Alap teljes egészében kártalanított.
A 2008 februárjában elkezdődött perben a vádlottak éltek a vallomástétel megtagadásának jogával. A bíróság Tóth Tibor vezette tanácsa tanúként hallgatta meg a cég egykori alkalmazottait és a károsult ügyfeleket is.
A vádlottak védője az ügyben új könyvszakértő kirendelését kezdeményezte, így a perben előreláthatólag csak 2010-ben születhet első fokon ítélet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Tovább olvasom

Közlekedés

Átadták az intelligens gyalogátkelőhelyet Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Tóalj és a Szentkirályi utca kereszteződésében.

Tovább olvasom

Illegális bevándorlás

Embercsempészek álházassággal segítettek illegális bevándorlóknak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A bűnözők akár egymillió eurót is kereshettek tevékenységükkel.

Tovább olvasom

Aktuál