Bulvár

A szegedi Enigma Invest egykori tulajdonosainak ügyét tárgyalja a bíróság

A szegedi Enigma Invest egykori tulajdonosainak ügyét tárgyalja a bíróság

2009. november 20., péntek
A szegedi Enigma Invest egykori tulajdonosainak ügyét tárgyalja a bíróság

Új könyvszakértő kirendelését kezdeményezte a vádlottak védője az Enigma Invest Rt. szegedi brókercég egykori tulajdonosainak büntetőügyében a Csongrád Megyei Bíróságon indult per pénteki tárgyalási napján; a tulajdonosokat különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és különösen nagy kárt okozó csalással vádolja az ügyészség.

Az 1998-ban komoly visszhangot kiváltó ügyben a vádhatóság szerint a házaspár több mint hetven embert károsított meg 120 millió forintot meghaladó összeggel. A vádirat szerint

R. N.

és felesége még 1997-ben határozták el, hogy értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó céget alapítanak, annak ellenére, hogy az ehhez szükséges anyagi és személyi feltételekkel nem rendelkeztek. A vádlottak kölcsönkértek 100 millió forintot, melyet a cég alaptőkéjéül befizettek a bankba, ám a pénzt a szükséges igazolások kiállítása után röviddel ki is vették és visszafizették a kölcsönadónak. Bár a cég alapításakor mindkettőjükkel szemben folyt büntetőügy - melyben ekkorra nem jogerősen el is marasztalták őket -, ezt elhallgatták az Állami Pénz és Tőkepiaci Felügyelet elől, s így az Enigma Invest Rt. tulajdonosaivá és vezető tisztségviselőivé váltak. Azt követően, hogy büntetőügyükben jogerős ítélet született, az erről tudomást szerző felügyelet felszólította a vádlottakat az összeférhetetlenség megszüntetésére. Ekkor R. N. és neje névleg értékesítette szinte teljes tulajdonrészét a brókercégben, mely vezetésével egy harmadik személyt bíztak meg. A vádlottak ekkortól marketing és humánerőforrás igazgatóként tevékenykedtek, az Enigma Invest Rt.-t azonban mindvégig ők irányították. Az ügyfelekkel a brókercég 1997 októberétől konkrét értékpapír-kereskedelmi megbízást vagy hozamgaranciás portfoliószerződéseket kötött. Az ügyészség szerint a vádlottak annak érdekében, hogy minél több ügyfél pénzéhez hozzájussanak, olyan magas, 31,8 százalékos hozamot ígértek, amely teljesítésére nem volt reális mód. A vádirat szerint a vádlottak fiktív tagi kölcsönöket nyújtottak a vállalkozásnak, és ezek visszafizetésével vettek ki pénzt a cégtől. Ilyen tranzakcióra még akkor is sor került, amikor már névleg nem voltak tulajdonosok. 1998 nyarán azonban jelentősen estek a tőzsdei árfolyamok, és az Enigma Invest Rt.-nek elszámolási vitája is kialakult a számára tőzsdei ügyleteket megkötő brókercéggel. A vállalkozásnál újabb felügyeleti és adóhatósági vizsgálatok indultak, ezért a vádlottak a nyár végén úgy döntöttek, áthelyezik a cég székhelyét a budapesti Aranykéz utcába. 1998 szeptemberében az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos okiratokat és a számítógépes rendszert is átvitték ide, a felügyelet munkatársai azonban 1998. szeptember 24-én ezeket a dokumentumokat már nem találták meg az irodában. A vádlottak ekkor - többi között egy ügyféltől az előző napon átvett 5,5 millió forint készpénzzel - külföldre szöktek. R. N.-t és nejét végül 2005 májusában vették őrizetbe Görögországban. A vádirat szerint a megkárosított ügyfelek közül volt, akinek néhány százezer forintja ragadt bent a brókercégnél, de akadt olyan befektető is, akinek a kára meghaladta a 22 millió forintot. Az ügy novemberi tárgyalási napjain tanúként meghallgatott egykori ügyfelek közül volt olyan, akinek egyetlen forintja sem térült meg, mások a cég felszámolása során visszakapták pénzük mintegy 40 százalékát, és volt olyan, akit a felszámoló és a Befektető-védelmi Alap teljes egészében kártalanított. A 2008 februárjában elkezdődött perben a vádlottak éltek a vallomástétel megtagadásának jogával. A bíróság

Tóth Tibor

vezette tanácsa tanúként hallgatta meg a cég egykori alkalmazottait és a károsult ügyfeleket is. A vádlottak védője az ügyben új könyvszakértő kirendelését kezdeményezte, így a perben előreláthatólag csak 2010-ben születhet első fokon ítélet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.