Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász életmű-kiállítása Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésznek nyílik életmű-kiállítása pénteken a szegedi Várban. Az alkotó ötven éve van a pályán, ez alkalomból rendezték a jubileumi tárlatot – közölte a múzeum munkatársa az MTI-vel.

Becsei Péter felidézte: az életműtárlat egy vérbeli éremművészt mutat be alkotói egyéniségének sokszínűségében. Bár kisplasztikák, portrészobrok, kapuzatok, megvalósult és tervben maradt köztéri munkák szintén láthatók a válogatásban, az uralkodó anyag inkább a művészi érem, melyből összesen 832 látható. A tárlat szerves részét képezik azonban a mesterségbeli tudásról tanúskodó rajzok, metszetek is.
A tárlat anyaga időrendben és tematikailag is követhető. Fontos elemként jelenik meg 1956, a családi lét, a gyermekek növekedése vagy a természet érintése. Az alkotások között azonban található számos portré is, a bronz érmekről olyan személyiségek néznek vissza a látogatóra mint Simai Mihály szegedi költő, Teller Ede atomfizikus vagy Marcy Kaptur amerikai kongresszusi képviselő.
A többségükben megrendelésre készült érmek mellett összesen 49 kisplasztikát, portrészobrot, rézdomborítást, köztéri alkotáshoz készült tervet vonultat fel a tárlat. A kisplasztikák egyik érdekes visszatérő motívuma az “ikrek”, mivel az alkotó – mára felnőtt – ikergyermekek édesapja.
Tóth Sándor 1933-ban született, s 1959-ben lett okleveles szobrászművész, a mestere Kisfaludi Strobl Zsigmond volt.
A művész tárlata 2010. február 21-ig látogatható a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén.

Előző sztori

Eltűnik a kémény is, mint a füstje… – Képek

Következő sztori

Jubileumi kamarazenei fesztivál rövidített programmal Szegeden