Kultúra

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász életmű-kiállítása Szegeden

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász életmű-kiállítása Szegeden

2009. október 29., csütörtök
Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász életmű-kiállítása Szegeden

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésznek nyílik életmű-kiállítása pénteken a szegedi Várban. Az alkotó ötven éve van a pályán, ez alkalomból rendezték a jubileumi tárlatot - közölte a múzeum munkatársa az MTI-vel.

Becsei Péter

felidézte: az életműtárlat egy vérbeli éremművészt mutat be alkotói egyéniségének sokszínűségében. Bár kisplasztikák, portrészobrok, kapuzatok, megvalósult és tervben maradt köztéri munkák szintén láthatók a válogatásban, az uralkodó anyag inkább a művészi érem, melyből összesen 832 látható. A tárlat szerves részét képezik azonban a mesterségbeli tudásról tanúskodó rajzok, metszetek is. A tárlat anyaga időrendben és tematikailag is követhető. Fontos elemként jelenik meg 1956, a családi lét, a gyermekek növekedése vagy a természet érintése. Az alkotások között azonban található számos portré is, a bronz érmekről olyan személyiségek néznek vissza a látogatóra mint

Simai Mihály

szegedi költő,

Teller Ede

atomfizikus vagy

Marcy Kaptur

amerikai kongresszusi képviselő. A többségükben megrendelésre készült érmek mellett összesen 49 kisplasztikát, portrészobrot, rézdomborítást, köztéri alkotáshoz készült tervet vonultat fel a tárlat. A kisplasztikák egyik érdekes visszatérő motívuma az "ikrek", mivel az alkotó - mára felnőtt - ikergyermekek édesapja.

Tóth Sándor

1933-ban született, s 1959-ben lett okleveles szobrászművész, a mestere

Kisfaludi Strobl Zsigmond

volt. A művész tárlata 2010. február 21-ig látogatható a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.