Közélet

Történelmi pillanat a csángóföldi Lábnyikon

Történelmi pillanat a csángóföldi Lábnyikon

2009. október 16., péntek
Történelmi pillanat a csángóföldi Lábnyikon

Veszélyeztetett örökség - veszélyeztetett kultúrák / A moldvai csángók címmel tartanak konferenciát ma és holnap Bákóban és Lábnyikon a budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében - olvasható az ErdélyMa hírportálon.

Az alapítvány ötödik csángókonferenciáján többek között szó esik a szórványban élők lelki gondozásáról, a moldvai csángók és a katolikus egyház kapcsolatáról, a csángókérdés emberjogi vonatkozásairól, a népcsoport kulturális identitásáról az európai integráció tükrében. A rendezvény másnapján a lábnyiki Gyermekek Házában fiatal csángó értelmiségiek mutatkoznak be, este kétnyelvű misét celebrál - számos csángó pap részvételével -

Cserháti Ferenc

esztergomi segédpüspök, a külföldi magyarok püspöke és

Petru Gherghel

jászvásári római katolikus püspök. Mint ismeretes, a csángó közösségek a moldvai egyházfőtől, de még a Vatikántól is kérték a magyar nyelvű mise engedélyezését, de mindeddig templomban nem tartottak hivatalos magyar misét, csupán néhány rendezvényhez kötve engedélyezték, miként tavaly a Teleki László Alapítvány hasonló konferenciája részeként Pusztinán. Egy múlt heti sajtótájékoztatón, amit a romániai katolikus püspökök szatmárnémeti konferenciája után tartottak,

Ioan Robu

bukaresti érsek kijelentette: „Meggyőződésem, hogy néhány moldvai csángó faluban, ahol ezt a hívők kérik, már a közeljövőben tarthatnak magyar nyelvű miséket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.