Nyolc nap zarándokút kerekesszékkel Budapestre

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három fiatal gyalog indul el Szegedről Budapestre egy koncertre. Már önmagában is érdekes esemény, az igazán különleges azonban e híradásban az, hogy a zarándokok egyike kerekesszékes, a koncert pedig a sérült fiatalokból álló Nemadomfel együttes fellépése lesz a Papp László Sportarénában, aminek bevételét egy Miskolc melletti falu hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztató iskolájára fordítanák.

A Nem adom fel zenekar már tavaly is fellépett: a Jobb velünk a világ nevű koncertrendezvényén akkor 8 ezer ember vett részt. Az esemény új megközelítésbe helyezte a hátrányos helyzetű emberek társadalmi szerepét s nemcsak egy koncert volt, hanem egy „mozgalom” kezdete, amelynek alapgondolata: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy segíteni tudjon valaki másnak.” A fogyatékos szervezők akkor a teljes bevételt, (11,5 millió forintot) átadtak Böjte Csaba ferences szerzetesnek, aki egy új otthont épített az árváknak Csíksomlyón. „Idén is ezt az alapgondolatot szeretnénk hirdetni” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársa. „Ezért is gondoltunk arra, hogy hátrányos helyzetűként megmutatjuk az embereknek, hogy attól, hogy valaki más, sérült, vagy fogyatékkal élő, még van ereje, tud tenni másokért, és a mi erőnkből bizony meríthetnek a rászorulók. Ezt bizonyítja majd a nyolcnapos zarándokutunk, amit egy cigány és egy dévai gyermekotthonban nevelkedett fiatallal együtt teszünk meg.” Az alapítvány kerekesszékes munkatársa – aki a Csakazért SE Ülőbikák ülőröplabda-csapatban sportol – elmondta, hogy idén a koncert bevételét egy Miskolc melletti falu, Szendrőlád hátrányos helyzetűeket foglalkoztató iskolájára költenék.

Nyolc napig a régi ötösön

Október 18-án 14 órakor kezdődik a több programot magában foglaló koncert. Szabolcs elmondása szerint napi 20-25 kilométert teljesítve nyolc nap alatt fel tudnak érni a régi ötös úton Budapestre. A szállásokat már lefoglalták, van, ahol a plébánia, máshol az önkormányzat segített nekik. 10-én, szombaton indulnak reggel 9-kor a Széchenyi térről, végig a Kossuth Lajos sugárúton, át az Izabella hídon az országút felé, hogy nyolc napon keresztül amerre járnak, elvigyék üzenetüket: mindenki elég gazdag ahhoz, hogy segíteni tudjon valaki másnak.

Default thumbnail
Előző sztori

Bolgár zenés irodalmi est a Millenniumban

Default thumbnail
Következő sztori

Szerda: Országos Könyvtári Napok a Somogyiban

Legutóbbi hasonló cikkek