Közélet

Kötelező lett az ukrán nyelv használata a magyar iskolákban

Kötelező  lett az ukrán nyelv használata a magyar iskolákban

2009. október 4., vasárnap
Kötelező  lett az ukrán nyelv használata a magyar iskolákban

Az ukrán minisztertanács kötelezővé tette az államnyelv használatát az ország állami és önkormányzati tulajdonúiskoláiban.

A szeptember 30-án kelt 1033 sz. kormányrendelet értelmében október elsejétől csakis az ukrán államnyelvet lehet alkalmazni az ország általános iskoláiban. Az internetes kormányportálon közzétett rendelkezés alapján az ukrajnai iskolákban kizárólag az államnyelvet lehet alkalmazni. A kormányrendelet ugyanakkor megengedi, hogy azokban az intézményekben, ahol az oktatás az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvén történik, a kisebbségek nyelvét is alkalmazhatják az oktatás során. Ez azt jelenti, hogy október elsejétől a kárpátaljai magyar iskolákban kizárólag ukránul lehet majd beszélni, s csak igény esetén lehet az ukránnal párhuzamosan alkalmazni a magyar nyelvet az osztálytermekben, a folyosókon vagy a tanári szobában –

adta hírül az ukrán UNIAN hírügynökségre hivatkozva a Kárpátinfo.net

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.