Novemberi Szerencsenapok Extra

Elszalasztott lehetőségeink

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendőrség ugyan nem tűz kokárdát sapkarózsája helyére – mint anno -, de nem is talpig páncélban védi a köz nyugalmát.

Nyugodtan telt az ünnep. Az a néhány bekiabálás – tüntetőleg, hogy messze hallják (halljuk?), hangosan kiejtett szó, mondat – amely a Parlament előtti zászlófelvonásnál elhangzott a “zsinór-kordonok” (és nem a szabadság hiányát, a ki- és bezártságot egyaránt jelző rácsok) mögül, nyilván a közméltóságok közt megbúvóknak címezve, mondhatni, ma már nem jelent “rendbontást” egy-egy fővárosi helyszínű állami ünnepségen.

A jelenlegi parlamenti pártok (mintha összebeszéltek volna) a Jobbik kivételével a pesti belvárostól minél messzebb emlékeztek, a szezon és a fazon így sehol nem keveredett, a “provokáció” – ha volt ilyen szándéka bárkinek – beláthatóan, silány táptalajt talált volna a kora esti pesti flaszteron. Jó előre utalt is erre az országos rendőrkapitány, amikor október 23-a előestéjén ország-világ füle hallatára lenyilatkozta, hogy a rendvédelmi szervek és titokszolgák nem tudnak különösebb randalírozásra készülő felforgató tevékenységről (már pedig, mint tudjuk, ha ők nem készülnek ilyesmire, akkor az ilyen jellegű megmozdulást a legvérmesebb reményű balhés sem talál magának)!

A harmadik köztársaság 20 éves évfordulójával kettősre sikeredett ünnep méltósága nem szenvedett csorbát, de nekem – hogy is mondjam – meglehetősen “vértelenre sikeredett”!

Október huszonharmadikát ma már csak – az akkori, kivételes élethelyzeteket megéltek – könnyezik meg csendben. Velem – ezen a napon – pont húsz éve, a Kossuth téren, a köztársaság kikiáltásakor esett ez meg utoljára, (mosolyra okot adó szentimentalizmus?) azóta sem. Az öröm önkéntelen (önkénytelen) könnyei futottak le akkor pelyhedző, “a jövőbe reményteljesen tekintő” arcomon… Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Tiszán is. Zajlott az élet, a szakállam azóta megerősödött, s egy új generáció nőtt fel ez idő alatt, akiknek ’56 és ’89 bizonyára kevesebbet – akarom mondani, mást – jelent, mint (személyes érintettségük okán) nagyszüleiknek, apjuknak, anyjuknak.

A sors fintora, hogy többségünk a XX. század második felének, és az azóta eltelt időnek elszalasztott lehetőségeiről emlékezhet meg e napon, hiszen – tetszik, vagy sem – az embertelen kommunizmus haszonélvezői, “emberarcú szocializmussá” konszolidálták hatalmukat, hogy teljes csődjüket követően – mintha mi sem történt volna, harmadjára is – immáron szabad akaratunkból ismét (meg)vezethessenek mindannyiunkat.

Azon túl, hogy megtorlás nélkül tehetjük ezt, a szó szoros értelmében vett ünnepelni valónk hazánk jelen helyzetében talán csak annyi van, hogy múltunk tanúsága szerint a legnehezebb helyzetben is talpra tudunk állni. A most azonban, kísértetiesen a 20 évvel ezelőtti napokra emlékeztet: a szocialisták a gazdaság állapotát látva – egymással a koncon marakodva, mentve maguknak a vagyonként menthetőt – félreállni látszanak a “népharag” elől, úgy, hogy eközben maguk is az elodázhatatlan változások élére kívánnak állni. A rendőrség ugyan nem tűz kokárdát sapkarózsája helyére – mint anno -, de nem is talpig páncélban védi a köz nyugalmát.

Látszatra tehát ismét visszatéret a rendszerváltás szele: kérdés mikor és hogy fogjuk be, s merre vitorlázunk el vele? Mert a rómaikkal szólva “Navigare necesse est!”, de nem mindegy ki áll a kormány kerekénél!

Default thumbnail
Előző sztori

Panorámaképek a Rerrich téri '56-os megemlékezésről

Default thumbnail
Következő sztori

A történelem csapdáiban

Legutóbbi hasonló cikkek