Csütörtök: Somogyi-könyvtári Nap

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén 126 éves Somogyi-könyvtár megnyitásának évfordulóján, csütörtökön tartja a hagyományos Somogyi-könyvtári napot. A Nagyszínházban Orfeusz, a bábszínházban népmesék. A Móra Ferenc Múzeumban”Flamenco vágta”- gitárkoncert, a Honvéd téri református templomban Benyik György főiskolai tanár tart előadást Szent Pálról, a “Királynapok”, azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár. Az Őszi Kulturális Fesztiválon három koncert két műfajban, színház a Reökben és borkóstoló lesz, ’56-os ünnepséget tartanak, illetve egy egykori sportrepülőt látnak vendégül a Közéleti Kávéházban. Mint minden csütörtökön, ismét új filmek a mozikban, beszélgetés az irodalom ellenségeiről – irodalmárokkal, és fergetegesnek ígérkező esti bulik.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban csütörtökön 19 órakor Orfeusz az alvilágban – operett színészekre (Páger Antal bérlet).

A Kövér Béla Bábszínházban csütörtökön délelőtt 10 órakor a Színház a Kíváncsi Hörcsöghöz fogadóban című előadást játsszák. (Szundi bérlet).

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtökön 18 órakor “Flamenco vágta” Strain István gitárkoncertje saját festményei között. Belépő: 400 Ft.

Somogyi-könyvtári Nap

Az idén 126 éves Somogyi-könyvtár megnyitásának évfordulóján tartja a hagyományos Somogyi-könyvtári napot. Csütörtökön délelőtt 10 órakor, Somogyi Károly mellszobrának megkoszorúzása után, ünnepi felolvasóülés kezdődik a könyvtár 1. emeleti folyóirat olvasójában. Takó Edit Mindenkor örüljetek! című előadásában a könyvtár muzeális Kálvin-köteteiről beszél. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet nyomdászattörténeti kalandozásra hívja az érdeklődőket; előadásának címe: Somogyi Károly kéziratától Gimel Bergenig. Aki megtalálta a kincset címmel, Simai Mihály József Attila-díjas költővel kezdődik beszélgetés 11 órakor, majd Vlasics Károly festőművész kéziratos hagyatékának örökbefogadása következik. 15 és 19 óra között óránkénti vezetéssel tekinthető meg A tisztelet tiszteletea világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítás a bibliotéka földszinti kiállítóterében. A művelődéstörténeti kalandozás, mint a könyvtár minden rendezvénye, ingyenes.

Előadás Szent Pálról

A tisztelet tisztelete – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállításhoz kapcsolódóan a művelődéstörténeti programsorozat következő előadása csütörtökön 17 órakor a Honvéd téri református templomban lesz. Benyik György főiskolai tanár tart előadást Pogányság és vallások határán – Szent Pál címmel. A rendezvényre a Somogyi-könyvtár adminisztrációjában, valamint e-mail címen jelentkezhetnek az érdeklődők.

“Királyséták” Szegeden

Az 1883-as szegedi “Királynapok”, azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár. Csütörtökön egy rövidebb, szombaton pedig egy hosszabb túra során járhatják végig a vállalkozó kedvű érdeklődők a király által fölavatott vagy megtekintett épületek sorát. A csütörtöki séta 15 órakor indul a Dóm téri könyvtár földszintjéről. Bővebb információ és előzetes jelentkezés e-mail címen, illetve a 62/425-525/117-es telefonon.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Katolikus Ház dísztermében (Dugonics tér 12.) csütörtökön 19 órakor Fülei Balázs zongoraművész koncertje lesz. Műsoron: Haydn: Esz-dúr szonáta, Heinz Holliger: Elis – három noktürn G. Trakl költeményeire, Mendelssohn: Négy dal szöveg nélkül, Virágh András Gábor: Due capricci (ősbemutató), F. Schubert: B-dúr szonáta D 960.

A SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenyteremben csütörtökön 19 órakor a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarának hangversenye. Műsoron: Weber: A bűvös vadász-nyitány, Górecki: Kleines Requiem für eine Polka, Mozart: g-moll szimfónia. Vezényel: Somorjai Péter.

A Reök Palotában csütörtökön 19 órakor ArtStab premier: Fáklyák a nemek viszonyához – színházi elemekkel tarkított novellaest két részben – II. rész. Író: Nagy Szabolcs. Rendező: Varga Norbert. Belépőjegy 300 Ft.

A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) csütörtökön 21 órakor a Why Not zenekar koncertje. Popzene jazz-esen, akusztikus felfogásban. A zenekar tagjai: Molnár Emese (ének), Udvarhelyi Gábor (gitár), Éder Ferenc “Lá” (basszusgitár), Takács Marci (ütőhangszerek).

Az EzerJó Borszaküzletben (Honvéd tér 5/b.) csütörtökön 15-18 óráig Őszi borkóstolók híres borászok boraiból. A Gedeon Pincészet (2009-ben Egyetem Bora díjas) borai.

Közéleti Kávéház

A Szegedi Vértónál csütörtökön 17 órakor Nemzeti Klub – “Újszögedi esték”. A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület az Életfánál tartja az 1956-os ünnepségét. Ünnepi beszédet mond: Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének elnöke, és Apró-Juhász János független önk. képviselő, FVSZME elnöke.

Az Alabárdos Étteremben (Oskola u. 13.) csütörtökön 18 órakor Szeged és a repülés. Vendég Pusztai János egykori sportrepülő, házigazda: Olasz Lajos történész (Szegedi Tudományegyetem).

Egészség Bár

A Dóm Hotelben (Bajza u. 2.) csütörtökön 17 órakor Egészség Bár újság beszélgetéssorozat:

Beszélgetés a szenvedélybetegségekről (alkoholfüggőség, játékfüggőség, gyógyszerfüggőség, drogfüggőség stb.) a szakember és egy felépülő érintett szemszögéből.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:

19 órakor: Az irodalom ellenségei – Beszélgetés Darvasi Lászlóval. Péntektől két napos konferencia kezdődik a városban, a nagy szegedi (?) regényről, a Virágzabálókról beszélnek értő olvasók. A konferencia előestéjén Grecsó Krisztián kérdezi az írót a virággondozásról, fociról, borról, tárcaírásról és – az ÉS-ben közölt új sorozata ürügyén – az irodalom elszánt ellenségeiről.

21 órakor: Gomorra – feliratos olasz-francia film, rendező: Matteo Garrone.

A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14, 16, 18 és 20 órakor: Fel 3D – színes, szinkronizált amerikai 3D animáció, rendező: Pete Docter.

Balázs Béla terem:

15 órakor: Friss levegő – Filmklub Általános iskolások számára – Made in Hungária – színes magyar zenés film, Rendezte: Fonyó Gergely.

18.15-kor: Utolsó jelentés Annáról – színes, magyar dráma, rendező: Mészáros Márta.

20.30-kor: A grófnő – színes magyarul beszélő francia-német történelmi dráma, rendező: Julie Delpy.

Csőke József terem:

16.15-kor: A grófnő – színes magyarul beszélő francia-német történelmi dráma, rendező: Julie Delpy.

18.30-kor és 20.45-kor: Az admirális – színes, szinkronizált orosz játékfilm. Rendező: Andrej Kravchuk.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Csütörtök esti bulik

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órától ÁOK Felező buli Patkós doktorral / Martini 4Íz Party hostessekkel és ajándékokkal.

A JATE Klubban (Kálvária sgt. 9-11.) csütörtökön 20 órától Végzősök éjszakája a JATE Klubban. A bulira ingyen jegyeket az Őszi Állásbörze ideje alatt regisztráló, és a rendezvényre kilátogató végzősök kapnak. 22 órakor JUGYUS Buli – NEO koncert.

Az Afrika Caffe-ban (Kárász üzletház, Kárász u.5.) csütörtökön 20 órakor Buli az Atissal.

Előző sztori

Szurkolói busz a Debrecen BL-meccsére

Következő sztori

Székely zászlós intézmény – A szeptemberi nyertes Gyergyóújfalu