Csütörtök: Ibusár a Reök Palotában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Reök Palotában csütörtökön Parti Nagy Lajos: Ibusár című, filmről már ismert művének huszerett/monodráma-változatát játsszák. A Nagyszínházban ismét Orfeusz az alvilágban, a Régi Zsinagógában Radnóti is, más is. Több változatois programot kínál ezen a napon a Somogyi és a Közéleti Kávéház, kultúrát csempész a Sínbusz fesztivál, a TIK-ben Kelet-Magyarországi Diabétesz Hétvégét rendeznek, és folytatódik az Őszi Kulturális Fesztivál is. A mozikban irodalom, új filmek, és néhány buli is lesz csütörtök este.

Színház és bábszínház

A Szegedi Nemzeti Színházban csütörtökön 19 órakor Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban című operettjét játsszák. A szövegkönyvet átdolgozta: Pozsgai Zsolt. Rendezte: Iglódi István.

A Reök Palotában csütörtökön 19 órakor Parti Nagy Lajos: Ibusár – huszerett/monodráma-változatát játsszák. Sárbogárdi Jolán szerepében: Bíró Kriszta. Zeneszerző: Darvas Ferenc.

Rendező: Pelsőczy Réka. Az Örkény István Színház és a Kék Művészügynökség közös produkciója. Belépőjegy 800 Ft, SZTE diákigazolvánnyal 500 Ft.

Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központban (Régi Zsinagóga) csütörtökön 17 órakor Nem emlék nem varázslat – Radnóti is, más is – Homo sacer régen és ma. Az emlékévben született szövegek és Radnóti által írt szövegek párhuzamos akciói a Régi Zsinagóga színpadán. Közreműködnek: Szilágyi Ákos író, költő, irodalomtörténész, Babarczy Eszter irodalomtörténész, esztéta, Havas Judit előadóművész, Balog József újságíró. Az Őszi Kulturális Fesztivál és a MASZK Egyesület koprodukciója.

A Kövér Béla Bábszínházban csütörtökön délelőtt 10 órakor a Nagyteremben a Színház a Kíváncsi Hörcsöghöz fogadóban három magyar népmese (Tudor bérlet). Délután 14.30-kor Az égő ház – Joseph Haydn báboperája (Nagy akarok lenni bérlet).

A Somogyi-könyvtár programjai

A Dómban csütörtökön 17 órakor A Dóm Bibliája – Bibliai jelenetek a Szegedi Dóm falfestményein. Előadó: Kondé Lajos, esperes-plébános. Az előadásra jelentkezni a Somogyi-könyvtár adminisztrációjában és e-mailben lehet.

Az Országos NAGYI Könyvtári Napok keretében „Az egészséges nagyi” – hallásvizsgálat, természetes gyógymódok. Ingyenes hallásvizsgálatot tart a szegedi Somogyi-könyvtár alagsori klubjában csütörtökön délután 2-4 óráig Hartai Tamás fül-orr-gégész, audiológus. Ezután Természetesen és egészségesen – homeopátiás és más természetes gyógymódok az idősebb korban címmel Kovácsné Valastyán Rita előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Tibeti varázstálak, gongok, dobok, csörgők, kalimba és más hangszerek szólalnak meg a az első emeleti zeneszobában. A „hangfürdő” elnevezésű rendezvényen Bergerné Wilk Halina vezetésével tapasztalhatják meg az érdeklődők a hangrezgések jótékony hatását. Az ingyenes program csütörtökön délután 5 órakor kezdődik.

A Móra utcai fiókkönyvtárban csütörtökön 16.30-kor „Ahol a szabadság a rend”József Attila-versek zenei kísérettel. Előadók: Siposné Szécsi Ilona és Kovács Viktória. Közreműködnek: Laskay Krisztina (hegedű) és Czirok Albertné (furulya).

A Szőregi fiókkönyvtárban csütörtökön 18 órakor A mesék és a női lélek címmel Marton Gabriella sorselemző tart előadást az Életreform Klubban.

Közéleti Kávéház

A Szenior Centerben (Eszperantó u. 1.) csütörtökön 14 órakor A hosszújáratú Boeing pilóta emlékei. Vendég: Magyar János a MALÉV ny. pilótája, a Magyar Veterán Repülő Szövetség országos választmányának elnöke. Házigazda: Bors László a szegedi Veterán Repülő Klub elnöke.

A Bibliotékában (Kálvária sgt.) csütörtökön 17 órakor A Szegedi Alkotók Köre 12. születésnapja, valamint a Déli Tükör Díj átadó gálaműsora, fotókiállítás – téma: környezetvédelem, természet. Amatőr fotósok jelentkezését is várják az alkotok97@anet.hu címen, vagy a 416-830, 70/523-38-27-es telefonszámon.

A Novotel Hotelben (Maros u. 1.) csütörtökön 18 órakor Energiatakarékos utazás Szegedről csodaszép folyóvölgyeken, borvidékeken, zarándokutakon és városokon keresztül Európa legnyugatibb pontjáig, a Roca-fokig… és még tovább is… Vetítettképes úti beszámoló egy kalandos utazásról. Meghívott vendég: Makra Péter mérnökszakértő, borlovag, szenior sportoló. Házigazda: Dovalovszki András kerékpáros aktivista; túrakerékpáros, jóbarát.

VI. Kelet-Magyarországi Diabétesz Hétvége

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Ady tér 10.) csütörtöktől szombatig VI. Kelet-Magyarországi Diabétesz Hétvége és IV. Szegedi Diabétesz Nap. Helyszínek: Kongresszusi terem, I. és II. előadók, Átrium, Kiállítási tér, Nagyelőadó, I., II., III. szemináriumi termek, Videokonferencia terem.

II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál Szegeden

Csütörtökön két, fiatal írókat tömörítő, magyar irodalmi szervezet (JAK-FISZ) mutatkozik be a Grand Caféban, az estet Turi Tímea bonyolítja le. Utána 22.30-tól a szegedi underground rock-élet egyik állomásán, a Garaboncziásban lépnek fel magyar-szerb rock és punk zenekarok, valamint szabadkai és szegedi lemezlovasok táncoltatják meg a Garaboncziás közönségét.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Millenniumi Klubban csütörtökön 17 órakor Alapvetés – a Tanulmányok Jerzy Grotowski Laboratórium Színházáról című tanulmánykötet bemutatója. A kötet szerkesztője: Liszkai Tamás. Házigazda: Felvági László filmrendező, zeneszerző. Beszélgetőtárs: Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke. 18 órakor EHÖK Sakk-klub.

A Millenniumi Kávéházban 20 órakor a Jack Cannon Blues Band koncertje.

A SZTE TTK Bolyai Intézetben (Bolyai terem, Aradi vértanúk tere 1.) csütörtökön 16 órakor Mit (is) üzennek a mezopotámiai agyagtáblák? Klukovits Lajos egyetemi docens előadása. 16.45-kor a Zome Tool nevű geometriai modellkészletből látványos alakzatok építéseFodor Ferenc egyetemi docens előadása.

Az Új Akropolisz Kulturális Egyesületben (Juhász Gyula u. 36.) csütörtökön 19 órakor Létkérdések – A szenvedés okairól (filozófiai beszélgetés).  A beszélgetést vezetik: Havasi Ferenc és Lőrincz Laura.

A Nemzetiségek Házában (Osztróvszky u. 6.) csütörtökön 16:30-kor Az újkori Görögország története című előadássorozat. Előadó: Balogh Ádám.

Csütörtöki moziműsorok

A Grand Caféban csütörtökön:

17 órakor: József Attila Kör – Fiatal Írók Szövetsége – paralel felolvasóest. Moderátor: Túri Tímea.

19 óra: V. Bolgár Kulturális Napok – A Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a Bolgár Baráti Társaság szervezésében: A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik – színes feliratos bolgár-német-szlovák-magyar filmdráma. Rendező: Stefan Komandarev.

21 órakor: A vetítést követően közönségtalálkozó a film producerével, Muhi Andrással.

A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

16 és 18 órakor: Derült égből fasírt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi film.

20 órakor: Miért éppen Minnesota? – színes, feliratos amerikai romantikus vígjáték, rendező: Jonas Elmer.

Balázs Béla terem:

14:30-kor: Csiribiri – színes magyar koncertfilm,  rendező: Rózsa János. Rendhagyó film készült a gyerekek és a felnőttek nagy kedvencéről, Halász Juditról.

16 órakor, 18.15-kor és 20.30-kor: Megtört ölelések – színes, feliratos spanyol romantikus dráma, rendező: Pedro Almodóvar.

Csőke József terem:

16.15-kor és 20.45-kor: Tréfa – színes, magyar játékfilm, rendező: Gárdos Péter.

18.30-kor: Kiságyúk – színes feliratos dán vígjáték, rendező: Tomas Villum Jensen.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Csütörtök esti bulik

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órától Fogászavató Patkós doktorral.

A JATE Klubban (Kálvária sgt. 9-11!) csütörtökön 22 órakor TTIK-s Est – Magna Cum Laude koncert. Belépőjegy 1200 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft.

Az Afrika Caffe-ban (Kárász üzletház, Kárász u.5.) csütörtökön 20 órakor Buli az Atissal.

Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) csütörtökön19 órakor Szomjas csütörtök, latni r&b party.

Előző sztori

Kohári: a városvezetés hibájából csúsznak a buszöblök

Következő sztori

Csonka Balázs Lékó Péter nyomában