Csiszér Előd – négy évtizede sportorvosként

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Világbajnokok gyógyultak négy évtized alatt Csiszér Előd felügyeletével. A radiológus, sportorvos olyan karriert futott be a kézilabdásokkal, röplabdásokkal és tekésekkel, amilyenek ritkán adatnak meg. A 65 éves sportorvos életművét Lénárt Béláné könyvbe foglalta. A vaskos emlékirat hátsó oldalai még üresek.

Negyvenéves sportorvosi múlttal nagyon kevesen büszkélkedhetnek az országban. Csiszér Előd négy évtizede dolgozik együtt a sportolókkal, és ez a „néhány” év maga után vonja a rengeteg történetet, élményt, sikert, esetleges bosszúságot. A makói kórház egykori radiológus osztályvezetője vaskos könyvet mutat, ami negyven éves pályafutását idézi fel.
„Drága anyósom, Lénárt Béláné gyűjtögette össze azokat a cikkeket, amelyek velem kapcsolatosak. Ennél szebb emléket nem is hagyhatott volna hátra” – érzékenyül el a Szegedi Teke Klub és a HPQ Szeged röplabdacsapatának orvosa, Csiszér Előd. Felsóhajt, és mutatja az első cikket. Mintha most nyerte volna meg a kézilabda Medikus Kupát csapatával a Debrecen előtt, úgy emlékszik mindenre. A cikk tanúsítja, Csiszér Előd gólkirály lett azon a tornán, megelőzve a magyar válogatott híres irányítóját, Süvöltő Mihály doktort. Csiszér Előd nagyon sok sportágat kipróbált, a Testnevelési Főiskolán kézilabdaedzői diplomát is szerzett, de mégis a sportorvoslásnál kötött ki. Először a Szegedi VSE birkózóit ápolta, orvosilag olyan versenyzőket készített fel a csatákra, mint a későbbi olimpiai ezüstérmes Balla József.
Kővári Árpád addig győzködött, míg elszegődtem a Pick Szeged elődjéhez, a Szegedi Volánhoz 1970-ben. Szabad kezet kaptam, belemélyedhettem a munkába és kidolgozhattam olyan felmérési rendszert, amellyel a játékosok felkészültségét lehetett regisztrálni. A rendszer a kézilabdaválogatott akkori orvosának, Nemessúri professzornak is megfelelő volt, dolgozhattam a stábjában, és irányíthattam a kézilabda szakági orvos bizottságot” – mesél pályfutása 18 éves szakászáról, amelyben a sikerek sem maradtak el. A szegedi kézilabdások Magyar Népköztársasági Kupát nyertek 1975-ben, a férfi válogatott világbajnoki ezüstérmet szerzett. Orvos szaktanácsadója volt több címeres mezt magára öltő játékosnak. Csiszér Előd a teljesség igénye nélkül sorolja a neveket: Szabó László, Buday Ferenc, Lele Ambrus, Tóth Géza, Badó László, Bartalos Zoltán, Dobó Károly, Szabadits Zoltán, Oláh Béla. Az edzők között első helyen említette Kővári Árpádot, Ludányi Mártont és Lesti Istvánt.

no images were found

Micsoda nevek és események, amelyekkel a sors összehozta a kiváló sportorvost, de a könyv lapozgatásában még csak az elején járunk, hiszen ezután következett a tekés és a röplabdás korszak. Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a legkedvesebb emléke, csapata. 1988-at írunk, amikor a Szegedi Építők női tekecsapata történelmi tettet hajtott végre, megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A Vidács Györgyné, Sáfrány Mihályné, Török Mariann, Csonka Zsuzsanna, Mracskó Annamária, Cserhalmi Júlia, Vecseri Erika összeállítású együttes Tót Zsolt vezetésével Bolzanóban megszerezte a magyar tekesport első BEK-győzelmét.
„Hosszú folyamat után érkeztünk a csúcsra. 1980-ban még a Délépesek hívtak a teke szakosztályhoz. Újfajta munkát kezdtünk, az orvosi és egyben a pszichés felkészítést is elvállaltam. A teke orvosi szempontból fehér foltnak látszott, új dolgokat lehetett beépíteni. Nemcsak a fizikális felkészítésben segédkeztem, hanem autogén tréninggel a stresszmentes állapot kialakítását sajátították el a versenyzők, ami nagyon fontos volt a tekéseknél. Azt is megértették, hogy a sorozatterhelés elviseléséhez első lépés a gyors regenerálódás. A lányok partnerek voltak a módszerek elsajátításában és többek között ez is közrejátszott, hogy hatalmas sikereket értek el csapatban és egyéniben. Igaz különböző néven, de nyertünk tizenkét magyar bajnoki címet és a csapatból többen – Vidácsné, Tompáné, Török Mariann, Nashitcz Katalin, Vecseri Erika világbajnokok lettek” – idézi fel a nagy sikerek hátterét Csiszér Előd, aki közben a férfi röplabdásoknál is segédkezett. A Délépes, majd a Medikémiás gárda a rendszeres állóképességi kontrollok és a fiziológiás háttér megteremtésével egyre jobb eredményeket ért el. Először 1993-ban az MNK-t hódították el, majd két év múlva a szegedi labdasportok közül elsőként nyertek magyar bajnokságot. Tizennégy éve a Széchenyi téren Csiszér Előd együtt énekelt a fiúkkal és a tízezres ünneplő tömeggel.
Csiszér Előd ma is fáradhatatlanul dolgozik, hiszen a hat magyar bajnokságot szerezett Szegedi Teke Klubnál dolgozik.
„Van egy fizikoterápiás gépparkunk, amivel szűk körnek – tekéseknek és röplabdásoknak – ellátom az orvosi kezelését. Megoldott a fürdőterápiás gyógykezelés és a gyógytorna is. Mondhatni nem férek a bőrömben és segédkezem a bolzanói tekecsapatnál is, ahol a sikeredző Tót Zsolt a mester” – mondja Csiszér Előd, aki nem titkolja: sajnos a magyar – főként a vidéki – sportorvoslás, rehabilitáció elmarad a nemzetközi elvárásoktól. Mindez nem az orvosokon múlik, hanem az anyagi háttéren. Mint mondja: nagyon sok tehetséges orvos lenne, akik szívesen végeznének a sportorvoslást, de eszközhiány miatt megkötött a kezük.

Default thumbnail
Előző sztori

Világbajnoki bronzérmes Magyarország

Default thumbnail
Következő sztori

Aki szimpatikussá tette a pogányok számára a kereszténységet

Legutóbbi hasonló cikkek