Közélet

Az MSZP felmondta a koalíciót Budapesten

Az MSZP felmondta a koalíciót Budapesten

2009. október 13., kedd
Az MSZP felmondta a koalíciót Budapesten

A szocialista párt a BKV-ügyre hivatkozva felmondta a fővárosi koalíciót, visszahívja főpolgármester-helyetteseit – tájékoztatott Lendvai Ildikó pártelnök bejelentéséről a Magyar Nemzet.

Az MSZP országos és budapesti vezetése közösen nyilvánították ki, hogy nem kívánnak tovább részt venni a főváros irányításában.

Burány Sándor

, a párt budapesti elnöke úgy fogalmazott, a szocialisták ezután is a város érdekeiért dolgoznak majd, és ennek érdekében készek a Fidesszel és az SZDSZ-szel is együttműködni. Burány a hétfői fővárosi közgyűlésen történtekre utalva azt mondta, ott a szocialisták által javasolt összes „tisztázó és a közpénz kiáramlást akadályozó” javaslatot elutasították, ezért szakítanak koalíciós partnerükkel. Példaként hozta fel a közüzemek szerződéseinek teljes nyilvánosságát, valamint azt a javaslatot is, miszerint az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági tagok ne politikusok, hanem szakemberek legyenek.

Demszky elfogadta

Demszky Gábor

szerint az MSZP fővárosi vezetői előzetesen nem tájékoztatták szándékukról az SZDSZ-t. A főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megszűnik a fővárosban az MSZP-SZDSZ koalíció, ezért jövő hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze a további munka érdekében. Demszky szerint a BKV-nál kialakult helyzet politikailag az egész MSZP-t megrázta, de nem jelent megoldást, ha az ágazatot eddig felügyelő politikusok a nyilvánosságra került problémákat megpróbálják maguktól eltávolítani. A főpolgármester sajnálja a koalíció felmondását, mert könnyebbnek tartja két párt elképzeléseit összehangolni, mint egyedül, ötpárti együttműködés függvényében dolgozni. Arra is emlékeztetett a városvezető, hogy a BKV-botrány augusztus elején robbant ki és azóta már sok mindent tettek az ügy rendezése érdekében. Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője,

John Emese

szerint az MSZP most a felelősségvállalás elől szeretne elmenekülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.