Közélet

Az MDF a szociális kártya bevezetéséért

Az MDF a szociális kártya bevezetéséért

2009. október 22., csütörtök
Az MDF a szociális kártya bevezetéséért

Igazságos, célzott és átlátható segélyezési rendszerre van szükség, ezért az MDF országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a szociális kártya bevezetése érdekében - tájékoztat a Csongrád Megyei MDF sajtóközleménye, melyet alább olvashatnak.

A rászorulók ételre, ruhákra és tanszerekre fordítsák a segélyeket, ne a kocsmákban költsék el! Igazságos, célzott és átlátható segélyezési rendszerre van szükség, ezért az MDF országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a szociális kártya bevezetése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem arra költik a támogatást, amire kapják: élelmiszer, ruha, vagy tankönyv helyett dohányt vagy alkoholt vásárolnak, esetleg játékgépekbe dobálják a támogatás összegét. A jelenlegi készpénzes rendszer nem csak azért rossz, mert sokan a kocsmában költik el a segélyt, hanem azért is, mert annak jelentős része végül az uzsorások zsebébe kerül. Minden ember személyes felelőssége, hogy a munkával megkeresett jövedelmét mire költi el, ebbe az államnak csak törvénysértés (például drogfogyasztás) esetén lehet beleszólása. A segéllyel azonban más a helyzet. A segélyt az állam az adófizetők pénzéből juttatja a rászorulóknak, hogy biztosítsa a mindennapi betevőjüket, a gyermekeik felneveléséhez szükséges feltételeket. A segélyek szociális kártyára való utalásával éppen azt lehet elérni, hogy a rászorulók biztosan élelmiszerre, tanszerekre, ruhákra és lakásfenntartásra költsék el az adófizetők által befizetett forintokat. A szociális kártya bevezetése közérdeket szolgál, hiszen hatására a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, az óvodáztatási támogatás, valamint a szociális törvény alapján nyújtott támogatás végre elérheti eredeti célját. A bankkártya mintájára működő elektronikus utalvány esetében a visszaéléseket is ki lehet zárni, hiszen a kártyák névre szólnak, így nem lehet őket elcserélni vagy készpénzre váltani. A szociális kártya alkalmazásával ráadásul a helyi kis- és középvállalkozásokat, a magyar termelőket is támogatni lehet, hiszen a rászorulók jórészt helyben költik el az állami támogatást.

Szeged, 2009. október 21.

Rabi Mihály sk. elnök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.