/

Átadták a rókusi szennyvízátemelőt

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Pénteken átadták a megújult rókusi szennyvízátemelőt, feladata a szennyvíz továbbítása a szennyvíztisztító telep felé. A létesítményt Solymos László alpolgármester adta át.

Szeged város területén 7 db nagy, 46 körzeti, 72 db mini és házi szennyvízátemelő és 8 csapadékvíz átemelő található. A Szegedi Vízmű Zrt. igyekszik az üzemeltetés során a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az esetlegesen előforduló – a technológiából és az eseti karbantartásból eredő – kellemetlen szaghatást – tudatja a Vízmű sajtóközleménye. Jó példa erre a rókusi szennyvízátemelő, ahol a most megépült rácsgépházzal biztosítható a „szagmentes” működés.
A munka 2008 augusztusában indult, a szerződéskötést követte a tervezés és az engedélyek beszerzése, majd december 1-én került sor a munkaterület átadására. A munkálatok során beépítettek egy automata gépi rácsszerkezetet, amely a szennyvízben található „szemetet” felfogja, majd felszínre hozza. A rácsszemét víztelenítés után konténerekbe kerül, utána elszállítjuk a Regionális Hulladéklerakó Telepre.
Az automata gépi rács fölé zárt épület került, ahol a rácsszemét víztelenítése és a konténerezés is történik. A rácsgépházból biofilteren keresztül tisztítjuk meg a „szagos” levegőt.
A felújítás során egy zsilip tolózárat is beépíttetett a Vízmű, ennek segítségével megszakítható a szennyvíznek az átemelőbe való áramlása például az esedékes karbantartási munkák elvégzése idejére.
Ezen az átemelőn 2003 óta működik biofilter, mely a levegő szagtalanítására alkalmas. A most beépített gépi ráccsal és a rácsgépházzal együtt a jövőben a biofilter hatékonysága is növekszik majd.

A munkálatok a Vízügyi Építési Alapból (VÉA) valósultak meg, közel 90 millió Ft értékben. A VÉA bevétele a víz- és szennyvízdíj rekonstrukciós és fejlesztési díjhányada. A koordinálás a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki és vállalkozási osztályának a feladata volt, a gépészeti üzem szakemberei elektromos és gépészeti munkákat végeztek. Az alvállalkozó a budapesti székhelyű PURATOR Hungária Kft. volt.
Augusztus 28-án került sor a műszaki átadásra, jelenleg a próbaüzem folyik, és terveink szerint még az ősz folyamán átveszi a Vízmű Szennyvíz szolgáltatási üzeme az üzemeltetést – tudatja a sajtóközlemény.

Előző sztori

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Csillag börtönbe látogatott

Következő sztori

Új politikai szereplő a szegedi jobboldalon?