Írjon nekünk

Gazdaság

Átadták a biztonsági földgáztárolót Algyőn – Panoráma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Átadták Magyarország legújabb, 1,2 milliárd köbméteres kapacitású, 150 milliárd forint összköltségű biztonsági földgáztárolóját csütörtökön Algyőn.

Magyarország a szőregi stratégiai gáztározó átadásával az energiabiztonság terén nagyot lépett előre, nem kell tartanunk attól, hogy akár hónapokig tartó zavarok is veszélyeztessék a lakosság ellátását – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a létesítmény ünnepélyes átadásán.
A 150 milliárd forintos költségvetésű beruházás a kormány átfogó stratégiájának része, amelynek célja az ország energiabiztonságának javítása – mondta a miniszterelnök.
A tározók építése mellett a kormány ezért tekinti elsődleges prioritásnak a Nabucco vezeték építését, amelyen független forrásból, független útvonalon szállíthatnak gázt Magyarországra, ezért kezdett tárgyalásokat a cseppfolyós földgáz szállításának lehetőségéről és ezért támogatja független útvonalként a Déli Áramlat vezeték megépítését is – közölte a kormányfő.
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, a tározó Európában a legkorszerűbb és a maga nemében egyedülálló a világon, hiszen eddig sehol nem épült olyan stratégiai tározó, melyet kizárólag veszélyhelyzet, havária esetén használnak.
A beruházás során 200 kilométernyi csővezetéket fektettek le a föld alá, összesen 44 darab 1800 méteres mélységű kutat fúrtak – érzékeltette a beruházás nagyságát az elnök, aki hangsúlyozta, a fejlesztéssel az ország mindent megtett az gázellátás biztosítása érdekében, amit saját erejéből tehetett. A következő lépés a közép-európai hálózatok összekapcsolása – tette hozzá.
A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági készlet elsősorban a háztartási és a kommunális fogyasztók biztonságos földgázellátását szolgálja, valamint azon felhasználókét, akik gázfogyasztásukat más energiaforrásból nem tudják pótolni. Az energiapolitikáért felelős miniszter ennek a biztonsági készletnek a felhasználását rendeletével engedélyezheti, a rendszerirányító kérelmére, illetve a Magyar Energia Hivatal kezdeményezésére.
Az MMBF Földgáztároló Zrt. a Mol Nyrt. 72,5 százalékos, valamint Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 27,5 százalékos tulajdona és a biztonsági földgázkészletet hosszú távú szerződés alapján tárolja Európa egyik legmodernebb gáztárolójában, amelynek kivitelezése a Mol-lal kötött fővállalkozói szerződés keretében folyt.
A Szőreg-1 telep tárolóvá alakításának 150 milliárd forintos költségét részben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 200 millió eurós hiteléből fedezték, a projekt nem terheli a költségvetést, a finanszírozási konstrukció szerint a beruházás ára a jövőben épül be a gáz fogyasztói árába.
A létesítmény az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági tározói kapacitás mellett 700 millió köbméter kereskedelmi tározói kapacitással is rendelkezik. Komoly, regionális szintű verseny van kialakulóban a kereskedelmi gáztároló szektorban. A Horvátországhoz, Szerbiához, Romániához és Bosznia-Hercegovinához közel lévő gáztároló létesítménynek a szélesebb közép-európai térségen belül is fontos szerepe lehet a földgázellátási hiányok kockázatainak enyhítésében – áll a tájékoztatóban.


Stratégiai gáztározó – Algyő gázmező in Szeged


Stratégiai gáztározó átadása – Algyő gázmező – ebéd in Szeged

Kommentek

Hírzóna

73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági közműtartozás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elmúlt öt évben kevesebb mint felére, 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege – tájékoztatta friss adatai alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vasárnap az MTI-t. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 37 185,93 ponton zárt pénteken, 838,04 ponttal, 2,31 százalékkal erősödött az előző heti záróértékénél.  Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

A budapesti repülőtér is kiállított a világ egyik legnagyobb cargo-fórumán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Budapest Airport cargo- és ingatlan üzletágának képviselői a héten a kanadai Torontóban vettek részt a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által rendezett Air cargo fórumon, a világ egyik legnagyobb cargo-eseményén, amelyen mintegy 300 kiállító és több mint 4000 magas szintű döntéshozó vett részt. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál