Egyház

100 éves a Szent Rókus templom – Panorámakép

100 éves a Szent Rókus templom – Panorámakép

2009. október 8., csütörtök
100 éves a Szent Rókus templom – Panorámakép

100 éves a szegedi Szent Rókus templom, Rókus második temploma, melynek templombúcsúját október 11-én, vasárnap 9 órától tartják.

Vízjárta és alacsony fekvésű volt a városnak ez a része, melyet Kukoricavárosnak is neveztek. 1738-ban pestisjárvány szedte áldozatait a városban. A járványtól való szabadulás emlékére 1739-ben fogadalomból kis kápolnát építettek szent Rókus tiszteletére. 1805-ben alapították meg itt a plébániát, amelyhez óvoda, iskola és közösségi ház is tartozott. Egytornyú barokk templom volt. 1829-ben tették le az alapkövét és 1833-ban szentelték fel új templomot, melyet az árvíz nagyon megrongált. A mai templomot 1905-1909 között építették, neogótikus stílusban és egy ideig püspöki székesegyháznak is használták. A plébánia területe a város munkás negyede volt, plébánosa alapította meg az első női szakszervezetet a szövőgyári munkásnők védelmére. A városrész neves szülöttje, a plébániaközösség egykori tagja

Paskai László

nyugalmazott bíboros, volt esztergomi érsek. Plébános volt Rókuson

Katona István

jelenlegi egri segédpüspök és

Gyulay Endre

nyugalmazott szeged-csanádi püspök is. Jelenlegi plébánosa: Mons.

Kretovics László

pápai prelátus, a Szent György Lovagrend tagja. Nevéhez fűződik többek között a börtönpasztoráció újraindítása és a plébánia közösségi házának felépítése. A plébánia területén jelentős roma kisebbség és sok szociálisan rászoruló ember él. A nehéz sorsú családokat heti kétszeri kenyérosztással segíti a plébánia.

Program:

Helyszín: Szeged, Kossuth Lajos sgt. 40. 9.00 Szentmise. Szentbeszédet mond: Katona István egri segédpüspök, egykori rókusi plébános A szentmise után (kb. 10.00 órától) * A közösségi házban: Benyik György atya a templom történetéről tart előadást. * Közben a templomban: „A három szabó legények” c. népszínművet adják elő a gyerekeknek. 12.30: Közös ebéd 13.00: Táncbemutató


Saint Rokus Catholic church

in

Szeged


Saint Rokus Catholic church

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.