Írjon nekünk

Közélet

Szétrepedt falak, éjjeli könnyek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Életveszélyben élnek a 43-as út forgalma miatt

Szinte kettérepedt már a Szőregi út mellett lakó Popovics Zoltán háza, aki feleségével együtt a 43-as Egyesület segítségét kérte. A szervezet a kamionforgalmáról hírhedt út mellett lakóknak nyújt jogi segítséget a rezgéstől komoly károkat szenvedett házaik kártérítési igényében. Az első szegedi károsult bejelentésénél a SZEGEDma.hu is ott volt. A Popovics házaspár példáját több szegedi polgár is követheti.

Az érdekvédelmi szervezet honlapja szerint „a Szeged-Nagylak közötti 43-as főút által érintett települések lakói közül kikerülő alapítók 2009 februárjában egyesületet hoztak létre, melynek célja: a 43 út mellett élők érdekeinek védelme, különös tekintettel az úton zajló forgalom által okozott rezgés- zaj- és egyéb károk megtérítésére irányuló eljárásokban jogi segítségnyújtás, tanácsadás, tagok képviselete.” Az egyesület titkára, Kotroczó Béla korábban portálunknak elmondta, hogy van egy formanyomtatványuk, amelyen felveszik a károsultak adatait, kárukat és szakértői véleményt csatolnak hozzá. Szeptember végéig várják az érintettek jelentkezését. Az adatlapokat együtt juttatják el az út kezelőjéhez, az Állami Közútkezelő Kht.-hez és szeretnék, ha az útdíjból (amit a nagytestű járművektől szednek be) kifizetnék a jogos igényeket.

Kilátni a ház falán

A Szőregi út 27. szám alatt lakik Popovics Zoltán és neje. Többször éltek panasszal az önkormányzat felé, jelezték, hogy lassan összedől a házuk a kamionok által keltett folyamatos rezgés miatt. „Az önkormányzat építési irodájából, és a közútkezelő megyei irodájából ki is jöttek az illetékesek, felmérték a terepet és azt mondták, hogy nem életveszélyes az épület, és a közútkezelő felé éljünk kárigényünkkel, az önkormányzat nem tud segíteni” – mutatta a látogatásról készült jegyzőkönyvet Popovics Zoltán. A nyugdíjas hozzátette, hogy a kárigényhez nekik kellett volna szakértőt fogadni, annak költsége viszont több mint százezer forint. Ezt a terhet a feleségével nem bírták felvállalni. Mikor a házaspár körbevezette hajlékában az újságírókat és az egyesületet tagját, Márton Imrét, makói önkormányzati képviselőt, bizony döbbenetes látvány fogadta a látogatókat. A házon több helyen átlátni, szinte kettérepedt a méternyi vastag fal (lásd második képünkön). A repedések az utcafrontról indulva minden helyiséget behálóznak, 30-40 vékonyabb-vastagabb törésvonal tarkítja a szobákat, a fürdőszobában még a csempe is letört, az ablaknak pedig már csak a középső szárnyát lehet nagy nehezen kinyitni. „Hiába vakoljuk, tömjük a repedéseket, két hét múlva ugyan úgy néz ki” – ingatja a fejét Popovics Zoltán. „Az ablakok szinte állandóan rezegnek, remeg a padló is. Ezen a szakaszon gyorsítanak igazán bele a kamionok, de nem ám a megengedett sebességre, inkább annak duplájára, a rendőrök meg nem foglalkoznak velük, azt mondta egy ismerősöm, aki az állományban dolgozott, hogy nehéz a külföldieken bevasalni a büntetést.” A férj halkan, hogy a felesége ne hallja, odasúgja, hogy szegény neje éjszakánként néha még sír is az elkeseredéstől. „A hónap végén jönnek ki rezgésszintet mérni az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetgazdálkodási, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, szerencsére ezért nem kell fizetni…” – tette hozzá a ház ura.

Ha kell, beperelik az államot

Márton Imre elmondta, hogy Popovicsék az első szegedi károsultak, akik kitöltötték a formanyomtatványt, de bármely jogosult jelentkezhet még az adatgyűjtési időszak, szeptember végéig a fent már leírt www.utkar.mlap.hu weboldalon. „Szeretnénk a rendelkezésünkre álló kárigényeket felmérni, összegyűjteni és továbbítani az állam illetékes szerve, jelen esetben a Közútkezelő Kht. felé. Célunk az, hogy megegyezzünk, s minden lakó, akinek a kamionforgalom miatt rongálódott a hajléka, ne kelljen súlyos adóságba kényszeríteni magát, térítsék meg kárát. Elsősorban peren kívül szeretnénk megegyezni, ha ez nem megy, akkor bírósághoz fordulunk, bepereljük az államot” – így a képviselő, aki hozzátette, hogy eddig több mint félszáz kárigényük van.

Kommentek

Közélet

Marco Rossi meglepetése: Gera Zoltán újra a válogatottnál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hivatalosan is munkába állt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Egy hét alatt 10 ezer látogató – Óriási siker a dinó-kiállítás Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy hét alatt túllépte a 10 ezres látogatószámot a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszaurusz-kiállítása. Nyitáskor sorok kígyóznak a bejárat előtt, majd egész nap folyamatosan érkeznek a látogatók. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Kormányzati pénzből újul meg a Liget – GALÉRIA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Az újszegedi liget felújításának munkálatai közül a bontásokon már túl vannak. Ezek után már rombolni nem, csak építeni fognak. Így az igazán látványos munkák csak ezután kezdődik el, ugyanis eddig leginkább láthatatlan, de hasznos munkákat végeztek.

Tovább olvasom

Aktuál