Egészség

Szegedi rektor: más finanszírozási modellre van szükségük a klinikai központoknak

Szegedi rektor: más finanszírozási modellre van szükségük a klinikai központoknak

2009. szeptember 29., kedd
Szegedi rektor: más finanszírozási modellre van szükségük a klinikai központoknak

A többi betegellátó intézménytől eltérő finanszírozási modellre van szüksége a négy klinikai központnak; ezt indokolja a szakmai felkészültség, a teljesítmény, a folyamatos ügyelet és az is, hogy ezek az egyetemek felelősek a teljes magyar orvosképzésért és -továbbképzésért - mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

Ez a váltás azonban nem mehet a többi kórház, a súlyponti intézmények rovására - hangsúlyozta a professzor, aki egyben a Magyar Rektori Konferencia elnöke is, egy, a betegellátás finanszírozásáról rendezett sajtóbeszélgetésen. A betegellátás stabilitása akkor teremthető meg, ha sikerül egy hosszú távra tervezhető finanszírozási rendszert kialakítani - közölte az elnök, aki ezért felkéri a négy klinikai központ ezzel a területtel foglalkozó szakembereit, hogy közösen dolgozzanak ki olyan modellt, amelyet "bármilyen egészségügyi kormányzat" figyelmébe lehet ajánlani. Az SZTE klinikai központjának gazdálkodásával kapcsolatban a rektor közölte, a számítások szerint idén 2,1 milliárd forinttal haladják meg a gyógyító tevékenység kiadásai az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott térítési díjakat. Az év első nyolc hónapjában az egyetem más - így az oktatásból származó - bevételeiből 680 millió forintot fordított a klinikai központ finanszírozására - tudatta

Szabó Gábor.

Hozzátette: ez átmeneti megoldás, és - mivel a klinikák fenntartója szintén az oktatási tárca -, jogszerű is, hosszú távon azonban veszélyezteti az egyetemek likviditását. Szabó Gábor szerint az akadémiai szféra szempontjából megoldás lenne, ha a felsőoktatási törvény módosításával az Országgyűlés megteremtené a lehetőséget arra, hogy a klinikai központok önálló jogi személyként gazdálkodjanak. Az SZTE gazdálkodása stabil, és a felsőoktatási intézmény rendelkezik az önerővel a közeljövőben uniós támogatással induló több milliárd forintos költségvetésű fejlesztési programokhoz. Ahhoz, hogy ez így maradhasson, rendezni kell a klinikai központok finanszírozását - mondta a rektor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.