Egyetem

Rektori konferencia: ötmilliárdos pluszforrást az egyetemi klinikai központoknak!

Rektori konferencia: ötmilliárdos pluszforrást az egyetemi klinikai központoknak!

2009. szeptember 22., kedd
Rektori konferencia: ötmilliárdos pluszforrást az egyetemi klinikai központoknak!

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elvárja, hogy a kormány azonnali intézkedéssel mintegy ötmilliárd forint pluszforrás bevonásával stabilizálja az egyetemi klinikai központok ez évi finanszírozását - közölte a szervezet elnöksége kedden az MTI-vel.

A nyilatkozat szerint a testület mélységes aggodalommal követi a 2009. évi egészségügyi (gyógyító-megelőző) finanszírozás alakulását és a 2010. évi költségvetés egészségügyi fejezetének tervezett számait. Az MRK elnöksége kiemelte: a 2009. évi egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a klinikai központokat, s ezáltal a négy egyetemet is (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged). Közlése szerint a gyógyító-megelőző kassza összegének csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80 százalékos áron tervezik finanszírozni a betegellátást. Ez az egyetemeken összességében mintegy 5 milliárd forint hiány felhalmozását eredményezi. Rámutatott arra, hogy a klinikai központok nem rendelkeznek a túléléshez szükséges tartalékkal, mivel azokat már felélték. A finanszírozás 2009. és 2010. évi tervezetei ellehetetlenítik az egyetemeket, a kiemelten támogatott programok esetében meggátolják az időben történő szerződéskötést és a megvalósítást, továbbá veszélyeztetik a szükséges önerő biztosítását - tette hozzá. "A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége nyomatékosan felhívja a felelősen gondolkozó döntéshozókat, parlamenti képviselőket arra, hogy az egyetemi betegellátás komplex helyzetét és hatásait figyelembe véve ne hozzanak olyan döntést, amelynek hatásai már rövid távon is káros hatásúak az egészségügyre, a felsőoktatásra,a hazai egészségiparra, s ezáltal az egész nemzetgazdaságra" - olvasható a nyilatkozatban. A testület kitért arra: a fentiek alapján támogatja a kórházi szakmai szervezetek - köztük a Magyar Kórházszövetség, az Egyetemi Klinikák Szövetsége és a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület - által 2009. szeptember 16-án elfogadott állásfoglalást. A Magyar Kórházszövetség és társszervezetei aznap rendkívüli ülést tartottak, s az azt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták: nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, és a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan. A szervezetek vezetői állásfoglalásukban jogszerűtlennek és végrehajthatatlannak nevezték a tervezetet, amely megváltoztatná a finanszírozási rendet, továbbá csökkentené a fekvő- és a járó betegeket fogadó intézmények forrásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.