Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Összefoglaló a Magyar Püspöki Konferencia üléséről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 9–10-én megtartotta őszi rendes ülését, az ennek összefoglalóját tartalmazó sajtólevél alább olvasható.

Az első nap a testület vendége volt P. Adolfo Nicolás jezsuita generálisa, aki a rend magyarországi tartománya alapításának századik évfordulójára érkezett hazánkba. Az elöljáró előadásában beszámolt a rendnek az egyház szolgálatában világszerte végzett munkájáról, külön hangsúlyt fektetve személyes ázsiai tapasztalataira.

A püspöki konferencia hálás szívvel fogadta, hogy XVI. Benedek pápa július 3-án jóváhagyta a dekrétumot, amely elismeri a konferencia egykori tagja, Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök vértanúságát. A főpásztor boldoggáavatására október 31-én 10.30-kor ünnepi szentmise keretében kerül sor az esztergomi bazilikában. A szentmisén jelen lesz Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa.

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a püspöki konferencia ez év szeptember 15. és 17. között első alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. A háromnapos rendezvény során – amely csupán bevezetője egy nagyszabású programnak – mintegy ötven településen közel száz program segíti az egyházi kultúra gazdagságának megismerését: a templomok egész nap nyitva tartanak, az ingyenes látogatható egyházmegyei gyűjtemények különleges kincseik bemutatásával, tárlatvezetéssel várják a érdeklődőket. A programsorozat országosan a Szent István Társulat új könyvesboltjának megnyitójával veszi kezdetét Budapesten. (V., Kossuth Lajos u. 1.) A Stephanus Könyvesházat szeptember 15-én 16 órakor Erdő Péter bíboros, az Apostoli Szentszék Könyvkiadójának fővédője és Veres András püspök, Magyar Katolikus Kultúra Napjai szervezőbizottságának elnöke nyitja meg. A folyamatosan bővülő programokról a http://kultura.katolikus.hu honlapon tájékozódhatnak.

A testület korábbi döntésének megfelelően a papság éve megünneplésére országos papi találkozót szervez 2010. április 15-én Esztergomban, amelyre a határon túli magyar lelkipásztorokat is várják. Az egynapos találkozó előadója P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka lesz. A résztvevő püspökök és papok által közösen bemutatott szentmisére a híveket is várják az esztergomi bazilikába.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál