Kommunista piknik a szegedi kenderfonónál

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szélsőbaloldalnak sem tetszik, amit az ECE csinál?

Az Árkád új üzletközpontnak helyet adó területen lázasan bontják az ipartörténeti jelentőségű, jobb sorsa érdemes kenderfonót. A helyén épülő dobozformájú monstrumban három falat hagyna meg a beruházó a patinás épületből. Az ellenzéki politikusok a területen tartott utolsó sajtótájékoztatójára érkezett egy randevúra invitáló válasz a német cég részéről, de a találka ismét elmaradt. Pénteken a szélsőbaloldali politikai erők is megmozdulnak a kenderfonó helyszínén…

A bontás a vége felé közeledik, a kerítés, néhány fal és egy égnek meredő kémény áll az épülő Árkád üzletközpont helyszínén. Christoph Augustin, a beruházó ECE német cégcsoport képviselője a fent említett sajtótájékoztató után ismét találkára invitálta a kenderfonóért küzdő civileket, politikusokat. Mint már megírtuk, egy másik levélben az ECE egyik munkatársa megküldte Szabó László önkormányzati képviselő számára a homlokzati terveket és a helyszínrajzot is, amelyen jól látszik a Bakay Sándor (sic!) út szélesítése. Jelzi, a találkozón – melyen az ECE részéről két ügyvezető, illetve az építésztervező venne részt – ismertetnék az Árkád részletes terveit, időpontként pedig augusztus 25., 26. és 27-ét vagy szeptember 2-át javasolják. „Kérdés, vajon miről akar még beszélgetni a beruházó, miközben veri széjjel ipartörténeti emlékünket. Természetesen állunk az egyeztetés elébe, de jottányit sem engedünk az értékvédelemből” – fogalmazott akkor a SZEGEDma.hu-nak a Szögedi Védegylet elnöke, Szabó László. Felkerestük az érintetteket, meséljék el, össze jött-e a találkozó.

Nem divat a nyugati típusú rehabilitáció

„Természetesen nem, pedig a levélre rögvest válaszoltunk hangsúlyozva, hogy nekünk bármelyik időpont megfelelt volna. Mai napig nincs hírünk az ECE felől” – nyilatkozott portálunknak Szabó. „Ez is része az időhúzásnak, ügyeskedésnek. Bár már nemigen van miről tárgyalni. Hirosima bombázása után sem a városról tárgyaltak a amerikaiak és a japánok, hanem a keleti ország egészének a helyzetéről, de az Árkádnak nincs kompetenciája a mi városunk értékeiről tárgyalni. Szeged város vezetésének kellett volna, kellene törekedni, hogy a tőkések romboló attitűdje ellen – hasonlóan, mint Brnóban – fellépjen, kikötésekkel adjon nekik át műemléki védelemre érdemes épületeket. De nálunk még idegen a nyugati típusú rehabilitáció” – így a védegylet elnöke.

A munkáspártnak sem tetszik az ügy

Szegedre látogat az ügyben Thürmer Gyula is, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, aki „Multikat nem – nemzeti ipart igen!” címmel tart sajtótájékoztatót a volt kendergyár előtt pénteken 10.30-kor.

Előző sztori

Széles és Bayer Újszegeden

Következő sztori

Baleset miatt gyanúsított lett a szegedi városnéző kisvonat vezetője