Kinyílt fiókok a Móra-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Hosszú évtizedekig lappangó fotókat állítanak ki a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. AZ MTI archívumából előkerült páratlan kollekciót bemutató tárlatot szeptember 11-én, pénteken délután fél 5-kor nyitották meg – tájékoztatta portálunkat Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A Magyar Távirati Iroda Zrt. fotóarchívuma 1993-tól védett muzeális gyűjtemény, s mint ilyen, Európa legnagyobb gyűjteményei közé tartozik. Az archívumból az elmúlt évben került először nyilvánosság elé az a több mint 100 fotográfia, amely az 1950-es években készült, s amely válogatás a korszak legjelentősebb fotósainak a felvételeiből. A Kinyílt fiókok címet viselő kiállítás 2008-ban tárulkozott közönség elé a VAM Design Centerben, másodízben most a Móra Ferenc Múzeumban kerül bemutatásra.
A képeket 1950 és 1956 között a Magyar Fotó Állami Vállalat IV. telepén dolgozó fotográfusok készítették, döntően állami vállalatok, intézmények és hivatalok megrendelésére. A nem klasszikusan a sajtófotó műfajában készült felvételek kuriózumnak tekinthetők – mintegy húsz neves fotós akkori munkáival azt jelzi, hogyan kellett és lehetett akkor fotózni.
Nem kordokumentumok tehát a szó szoros értelmében. Sokan csak filmekből, elbeszélésekből ismerik az 50-es éveket. A helyreállításról, a nagy építkezésekről, a téeszekben, bányákban folyó munkáról, az emberek hétköznapjairól a kor propagandisztikus elvárásainak megfelelően számos neves fotós készített képeket, amelyek eddig a Magyar Távirati Iroda Zrt. hatalmas képarchívumában részben rejtve voltak. A kiállítás anyagául szolgáló fotók a pár éve kezdődött tudatos kutató és feltáró munka eredményeként kerültek elő. A tárlat anyagát az érdemes művészi címmel kitüntetett fotográfus, a Prima Primissima-díjas Keleti Éva fotóművész válogatta, aki együtt dolgozott a kor nagyjaival a Magyar Fotó Állami Vállalatnál, amely 1956-ban a Magyar Távirati Iroda fotóosztálya lett.
A tárlat anyagához részben kapcsolódik az a könyvbemutató, amely október hónapban kerül majd sorra. Az Elfelejtett képek című könyv az MTI archívumából előkerült képekkel öt nagyszerű magyar fotográfus életművének hosszú évtizedekig lappangó kincseiből állt össze, míg a Kinyílt fiókok kiállítás húsznál több alkotó munkáit állítja közönség elé.
A tárlat november 1-ig látogatható – tette hozzá a múzeum sajtószóvivője.

Előző sztori

A Szeged-Csanádi Egyházmegye aktuális hírei

Következő sztori

Gyüdi Sándor: a Szegedi Nemzeti Színház közszolgálati színház